Samuel Žbogar: Nije bilo pritisaka na Sloveniju u pregovorima

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar je izjavio da u procesu pregovora između Hrvatske i Slovenije nije bilo pritisaka ni iz SAD-a, ni iz EU. Prema Žbogarovim riječima, za Sloveniju je postignuti dogovor povoljan "jer će granični prijepor biti razriješen prije uključivanja Hrvatske u Europsku uniju."

"Tvrdnje hrvatskih medija o pritiscima SAD-a i da mi je američka državna tajnica Hillary Clinton 'prala glavu' prilikom našeg susreta u Washingtonu daleko su od istine. Iz izjava na konferenciji za novinare i 'govora tijela' nakon tog sastanka jasno se vidi da pritisaka nije bilo. Američku državnu tajnicu samo je zanimalo naše stajalište i argumentacija. Amerika je ponudila pomoć, no mi smo rekli da je to europski proces i da tako treba ostati. Niti švedsko predsjedništvo Europske unije nije vršilo nikakav pritisak", rekao je Žbogar u razgovoru za slovenski Dnevnik.

Arbitraža do 2013. godine

Žbogar je najavio da će arbitražni proces, prema ocjenama stručnjaka za međunarodno pravo, trajati oko tri godine, ali da će se njime "definitivno riješiti pitanje graničnog spora s Hrvatskom".

"Dogovorom o arbitraži granična crta bit će konačno ucrtana i to će biti konačno rješenje. Budući da za arbitražu navode kako traje oko tri godine, onda bi se tom logikom to dogodilo 2013. godine. Važno je da sporazumom o arbitraži budu zadovoljne obje strane", naveo je slovenski inoministar.

Nema trgovine teritorijem

Žbogar je naglasio da "drugi Rehnov prijedlog o arbitraži o kojemu će se s Hrvatskom nastaviti razgovori definira kontakt s otvorenim morem i druga načela prema kojima bi arbitraža odlučivala, uvažavajući međunarodno pravo". Slovenski je ministar dodao da se o prvome Rehnovom prijedlogu kojega je usvojio Hrvatski sabor "više ne govori".

Na kraju, Žbogar je naglasio da u razgovorima s Hrvatskom o granici nije bilo riječi o konkretnim otvorenim pitanjima, ne želeći komentirati navodne "informacije iz krugova vlade" da bi Slovenija pristala "na gubitak Svete Gere u zamjenu za lijevu obalu rijeke Dragonje", niti da je "postignuta suglasnost o slovenskom pristupu otvorenim vodama, ali ne i iskorištavanju morskog dna", dodavši kako se "neće trgovati" teritorijem.

Pučka stranka skuplja potpise za referendum

Istovremeno, Slovenska pučka stranka je danas u Ljubljani započela s najavljenim prikupljanjem potpisa kojima žele doći do okvirnih brojki o potpori mogućem referendumu o graničnim pitanjima. Prema riječima Radovana Žerjava "SLS podržava ulazak Hrvatske u EU, ali bez slovenskoga teritorija i mora." Žerjav je naglasio da "Slovenci ne smiju izgubiti more naših djedova". SLS potpise podrške referendumu skuplja u 11 slovenskih gradova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.