Savjetnik predsjednika Mesića svjedočio kako je Blanka Tuđen Mazuth tražila 300 tisuća eura mita

BRANKO ROGLIĆ, savjetnik predsjednika Mesića za gospodarstvo, danas je na splitskom Županijskom sudu svjedočio kako su mu stečajna upraviteljica tvornice Dalmacije Dugi Rat Blanka Tuđen Mazuth i njeni suradnici tražili mito od 300 tisuća eura za prodaju dijela pogona.

Osumnjičeni sudac umro nakon pokretanja postupka, a suđenje ni Blanka nije dočekala

Roglić je bio zainteresiran za kupnju, no Tuđen Mazuth i ostali poručili su mu da od prodaje nema ništa ukoliko ih ne "podmaže". Slučaj je predsjednikov savjetnik prijavio Uskoku pa je na susrete s Tuđen Mazuth i njenim suradnicima išao - ozvučen. 

Bilo je to još prije šest godina. Ubrzo nakon otkrivanja afere umro je jedan od osumnjičenika, sudac Trgovačkog suda Damir Čudina, a početak suđenja nije dočekala ni Blanka, koja je nedavno umrla nakon više neuspješnih pokušaja suicida. Optužnica je inače dignuta prije tri godine, no predmetom se tek sad pozabavio sudac Zoran Kežić, koji ga je dobio u ruke od svojih kolega. 

Dio spisa koji se odnosi na prodaju metalnog otpada tvornice te plaćanje nepostojećih usluga drugim firmama, čime je Dalmacija oštećena za 1,5 milijuna kuna, prepušten je Općinskom sudu, tako da su se pred sucem Kežićem danas pojavila tek dvojica optuženika za slučaj mita - savjetnik Milan Buljan i Blankin pomoćnik Neno Banić. Tvrde da nisu krivi. Suđenje će se nastaviti preslušavanjem audio zapisa koje je Uskoku pribavio Roglić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.