Saželi smo Kolindino gostovanje kod zaljubljenog fana u jednu riječ - NIŠTA

Screenshot: HRT

POPUT onih dječaka koje igrači Lige prvaka prije utakmice izvode na teren morao se osjećati Dujmović kad mu je u stolac nasuprot napokon sjela predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. I dok je dječačku opsjednutost Messijem, Ronaldom i Gerrardom još i shvatljiva, naprosto jer se radi o djeci, Dujmovićevu opsjednutost Kolindom teško je shvatiti.

>> Kolinda opet nije rekla ništa o putu u SAD, s Dujmovićem je pola sata trkeljala o ustašama i Srbiji

Kolinda je za bivšeg kolumnista ustaškog Dnevno.hr-a, a sadašnjeg voditelja HRT-ove emisije Zabavnog programa - sve. Ona je "jednostavno superiorna" žena koja je prekinula "dugu, mračnu noć koja je trajala 15 godina". Ona je za Dujmovića "jamac da se ovdje više neće kopati po kantama za smeće u potrazi za hranom", a njen državnički gard, pisao je u jednom od svojih panegirika zaljubljeni Tihomir, "do sada nije viđen". Ukratko, ona je za Dujmovića veća od Beatlesa, da, i s Beatlesima je uspoređivao.

Naravno, od tog i takvog Dujmovića kojemu u goste dolazi njegova heroina ništa nismo mogli ni očekivati. No, fascinantno je koliko smo veliko NIŠTA zapravo dobili.

Pomalo nervozni Dujmović, koji jest prekrižio noge ali je i dalje jednom nastavio nervozno lamatati, predsjednici je rekao da za nju ima sto pitanja. No, pitao je nije ništa.

Naravno, na početku je glavna tema bio predsjedničin put u SAD. Zapravo, prije toga predsjednica je svima odlučila čestitati Novu godinu. Zlobnici će reći da je bliža ona koja se slavi po julijanskom kalendaru.

No, (lošu) šalu na stranu. Dujmović se hrabro na početku usudio pitati predsjednicu gdje je bila "jer to zanima porezne obveznike".

Sljedećih desetak minuta Kolinda je bila poput reklame za Top Shop. Stalno je ponavljala stvari koje dobro zvuče, ali apsolutno ništa korisno ili vrijedno spomena nismo čuli. Ustvari, priču o Super Krečku kojim ćemo za tri minute četiri puta ofarbati stan još i može netko popušiti. Kolindin monolog netko s dva grama zdravog razuma teško da može progutati.

Naravno, opet nismo saznali ni otprilike s kojim je to "važnim ljudima" Kolinda tamo sastančila, što je dogovorila ili koju će konkretnu korist od njenog puta imati Hrvatska. Umjesto toga, Kolinda je nesuvislo govorila o nekakvoj "tihoj diplomaciji 21. stoljeća" koja se više ne odvija ne crvenim tepisima. Gdje se odvija, nije rekla. Valjda ispred vanjske ograde Bijele kuće.

Tinejdžerski očaran Dujmović nije se usudio prekinuti predsjednicu i pitati je da konkretno nabroji par imena tih silno važnih ljudi s kojima se sastala.

Ali neće Tihomir, pogotovo kad mu se predsjednica požalila da mediji na nju vrše mobbing. Zapravo, cijeli taj prvi dio emisije, vidjelo se na nezainteresiranom Dujmoviću, bio je samo uvod u ono glavno.

Srbi, Srbi, Srbi, Srbi, Srbi, Srbi, Srbi, Srbi, Tito

Drugu polovicu emisije Dujmović i Kolinda laprdali su samo i isključivo - o Srbiji. Srbija ovo, Srbija ono, srpski predsjednik, srpski migovi, Republika Srpska, srpske prijetnje, Rusija i Srbija, Srbi koji Hrvatima podmeću ustaške guje- kao da Hrvatska nema niti jednog svog problema, Kolinda i Tihomir su, poput dva 45-godišnja umirovljenika s zidarskom pivom ispred dućana u Drnišu, cijelo vrijeme drobili o Srbiji kao da je preko Dunava hrvatska verzija Mordora.


Zaista je fascinantno koliko zapravo Kolinda nije rekla ništa. Plenkovića je spomenula valjda samo jednom (i to u kontekstu osnivanja nekakvog Povjerenstva za suočavanje s prošlošću ili nečeg takvog naziva koje je očito potrebno državi koja ne zna tko je dobio Drugi svjetski rat). Spomenula se jednom i Bernardića kojeg je pohvalila, mora da još ne može doći k sebi što se riješila Milanovića. Jednom je spomenula Josipovića i Mesića (ali samo da bi rekla da o njima neće), naravno, Vučića i Nikolića, par puta Trumpa i to je to.

Petrova i mostovce, ministre, zastupnike, Inu, HEP, poreznu reformu, proračun, pregovore sa sindikatima, DORH, braniteljski fond, gospodarstvo, industriju, BDP, nova radna mjesta - ništa iole bitno Kolinda nije spomenula, a Dujmović nije pitao. Jer, koga briga kad imamo Srbe.

I Tita. Naravno, nakon mordorskih Srba na tapet je došao i Tito. Dujmović je odlično detektirao problem što se Ulica Andrije Hebranga naslanja na Trg maršala Tita pa je predsjednicu pitao kad ćemo se više riješiti te komunističke ostavšitne. Da ne bude zabune, mislio je na Tita, ne na Hebranga.

I tu ga je Kolinda spušila rekavši da imena trgova i ulica ostavlja lokalnim vlastima.

Mora da se Dujmović osjećao pogođeno, baš onako kako se tinejdžerica koja mjesecima sanja da upozna Biebera osjeća kad on kraj nje prođe kao pored turskog groblja.

I tako je emisija Zabavnog programa u kojoj smo u 2017. godini više od pola sata slušali o Srbima došla kraju.

Na kraju je Kolinda, baš kako priliči ovom smeću od emisije, nahvalila Tuđmanovu ideju o pomirbi sinova ustaša i partizana. Jer, eto, aktualno je.

Emisija je došla kraju, a mi smo došli natrag u 21. stoljeće. Sutra ćemo živjeti jednako jadno. Ali sad bar znamo - sve je to zbog Srba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.