SDP-ovac smijenjen, HDZ-ovac Šuta novi je direktor Vodovoda i kanalizacije

Foto: VIK

ZBOG mutne vode splitski su HDZ-ovci potjerali bivšeg SDP-ovca. Drago Davidović, direktor pobjedničke kampanje Ive Baldasara 2013. godine, nije više na čelu splitske gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija. Na mjestu direktora ViK-a naslijedio ga je HDZ-ovac Tomislav Šuta, direktor Regionalnog centra za otpad u Lećevici. Danas je formalnost izvršena na Skupštini društva, potvrdio nam je splitski dogradonačelnik Nino Vela.

Šuta neće u ponedjeljak u novu fotelju, jer mu otkazni rok u Lećevici ističe tek 19. ožujka. Do tada će ViK voditi tehnički direktor Joško Čelan.

Otpremnina 160 tisuća kuna

Smjena Drage Davidovića izvršena je brzopotezno nakon što je Split prošle godine četiri puta ostao bez pitke vode. Čak 20 dana zbog povišenih vrijednosti mutnoće voda u Splitu i okolici nije bila za piće. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara još prije dva mjeseca vrlo je jasno naznačio kako je Davidović bivši. Njegova smjena postala je jedan od prioriteta nove vlasti.

Davidović je tako na čelu ViK-a otplesao tek jedno ljeto. Kako mu nova uprava nudi tek mjesto referenta, ništa od upravljačkih ili rukovodećih pozicija, sva je prilika da će Davidović, poput prethodnika Zdravka Mulića, iskoristiti blagodati menadžerskog ugovora te pokupiti otpremninu od 160 tisuća kuna. Toliko bi trebao dobiti on, no ukupna šteta bit će najmanje dvostruka kada se pribroje davanja državi.

Neće to biti sve. Pokrenut je i prekršajni postupak zbog toga što nije bila osigurana isporuka pitke vode tako da će i to izbiti koju tisućicu iz blagajne gradskog Vodovoda.

HDZ-ovac dolazi u tvrtku SDP-ovaca i HGS-ovaca

U godinu dana ViK bi tako mogao ispratiti dvojicu direktora s pozamašnom financijskom injekcijom, a Index je već pisao kako oni nisu jedini koji su umirovljeni s izdašnom otpremninom. Vodovod je inače dosad bio utvrda SDP-a i Kerumovog HGS-a, tako da HDZ-ovac Šuta dolazi na sklizak teren.

Pronalazak nasljednika Drage Davidovića nije bio lagan pothvat za splitski HDZ. Isprva nije bilo kandidata pa ni neke pretjerane želje da ga se makne, no onda se voda zamutila pa je pošto-poto trebalo potjerati Davidovića, a onda i pronaći nekoga tko bi ga zamijenio. 

Voda se proteklih godina ni približno nije ovoliko mutila. Davidović nam je kazao da bi bila mutna po nekoliko dana dvaput godišnje. A lani se zamutila četiri puta i trebalo je čekati duže da se razbistri. Toliko spominjani filtar Hrvatske vode otpisale su kao nerentabilan prije samo tri godine. Investiciju, kojom bi mutna voda postala stvar prošlosti, Davidović je procijenio na čak 15 milijuna eura. Zasad je pokrenut tek pilot program za 500 tisuća kuna koji bi trebao dati odgovor zbog čega se voda toliko muti i predložiti tehničko rješenje problema.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.