SDP-ovo uhljebljivanje: Bračni par Mulić-Dragovan zaposlen kod Milanovića i Borzan

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NEMA sumnje da je HDZ šampion uhljebljivanja razriješenih stranačkih kadrova, ali primjer bračnog para Melite Mulić i Igora Dragovana pokazuje da se i u SDP-u znaju pobrinuti za svoje.

Kako je Indexu potvrdila SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan, ona je bivšeg glavnog tajnika stranke i bivšeg saborskog zastupnika Igora Dragovana zaposlila kao lokalnog asistenta. 

Dragovan nije ušao u ovaj saziv sabora, nakon čega je aktivirao famozni 6+6, tj. opciju da 6 mjeseci prima puni iznos prethodne saborske plaće, a onda još 6 mjeseci pola tog iznosa. 

"Ovo ne znači da se neću i dalje baviti politikom, ali od toga neću živjeti. Sada je vrijeme za neke druge aktivnosti", rekao je tada Dragovan.

Borzan: Dragovan je vrlo operativan

I doista, nakon što mu je isteklo pravo na 6+6, Dragovana je zaposlila stranačka kolegica Borzan.

"Mi smo imali odličnu suradnju i on je vrlo operativan", rekla je Borzan za Index. "Bilo mi je važno iskustvo i dobro poznavanje terena, a on je tu najbolji."

Pitali smo čime će se Dragovan baviti.

"Nedostajao mi je netko za kontakt s građanima u Zagrebu", kaže Borzan.

Zanimalo nas je i je li razmišljala o tome da bi mogla dati šansu nekome mlađem od 53-godišnjeg Dragovana, na što je Borzan odgovorila da ne diskriminira po dobi i da ima i zaposlenika koji je stariji od Dragovana.

Lokalni asistent eurozastupnika može imati plaću do 3500 eura bruto

Što se tiče Dragovanove plaće, ona je određena pravilima Europskog parlamenta. Primanja akreditiranih asistenata utvrđena su u Pravilniku o osoblju za dužnosnike i Uvjetima zaposlenja ostalih službenika na temelju tablice podijeljene u devetnaest platnih razreda, koja se indeksira svake godine i objavljuje u službenom listu.

Najveća prosječna mjesečna primanja lokalnih asistenata - bruto plaća za zaposlenike ili honorari bez PDV-a za pružatelje usluga koji su fizičke osobe - ne mogu premašiti određenu gornju granicu za puno radno vrijeme, a ona je u Hrvatskoj 26.346 kuna (3491 eura). 

U svakom slučaju, Dragovan je dobro plaćen za hrvatske prilike, kao i njegova supruga Melita Mulić. Ona trenutno obavlja funkciju savjetnice predsjednika RH Zorana Milanovića za ljudska prava i civilno društvo. 

Melita Mulić kao Milanovićeva savjetnica ima neto plaću od 16 i pol tisuća kuna

Mulić je na Pantovčak došla iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Trebala je postati saborska zastupnica SDP-a u prošlom sazivu sabora, i to kao zamjena Milanoviću, ali je tadašnji predsjednik SDP-a Davor Bernardić odlučio preskočiti Mulić i u sabor poslati svojeg saveznika Alena Preleca.

Kao Milanovićeva savjetnica, 45-godišnja Mulić mjesečno zarađuje bruto iznos od 26.846,84 kune, tj. neto iznos od 16.527,85 kuna, kako stoji u njenoj imovinskoj kartici.

Mulić ima kredit u Raiffeisen banci od 33.300 eura (oko 250 tisuća kuna), dok Dragovan ima kredit u Zagrebačkoj banci od 300 tisuća kuna. Predsjednikova savjetnica ima i stan u suvlasništvu s trećim osobama od 60 kvadrata, dok njen suprug, lokalni asistent eurozastupnice, ima stan od 80 kvadrata kojemu je Mulić suvlasnica. Stanovi su kupljeni na kredit.

Bilo kako bilo, za otplatu kredita se bračni par Dragovan-Mulić ne treba brinuti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.