Šef EU diplomacije: Izraelski ministar na sastanku govorio o umjetnom otoku kod Gaze

Screenshot: Euronews/YouTube

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz izazvao je kontroverzu nakon što je na važnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a zagovarao plan za izgradnju umjetnog otoka u blizini obale Gaze.

Jučerašnji sastanak ministara EU-a bio je namijenjen raspravi o humanitarnoj krizi koja je zahvatila Pojas Gaze i mogućim prvim koracima prema mirnom rješenju sukoba između Izraela i Palestine.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da je Katzov prijedlog izgradnje umjetnog otoka u Sredozemnom moru kod obale Gaze bio irelevantan za rasprave, piše Euronews.

"Mislim da je ministar mogao bolje iskoristiti svoje vrijeme da se brine o situaciji u svojoj zemlji ili velikom broju smrtnih slučajeva u Gazi", rekao je Borrell novinarima nakon sastanka.

Ideja iz 2017.

Katz, koji je nedavno imenovan izraelskim ministrom vanjskih poslova, pokazao je svojim europskim kolegama dva videa tijekom sastanka, rekao je Borrell.

Prvi je promovirao projekt željezničke infrastrukture koji povezuje Gazu s okupiranim palestinskim područjem Zapadne obale. Drugi je pokazao prijedlog izgradnje umjetnog otoka u Sredozemnom moru u blizini obale Gaze koji bi služio kao komercijalno središte koje povezuje Pojas Gaze s ostatkom svijeta.

Ideja za ovaj projekt datira iz vremena kada je Katz bio izraelski ministar prometa i prvi put je predstavljena u videu iz 2017. kao "odgovor na stvarnost koja je loša za Palestince, a nije dobra za Izrael", navodi Reuters.

Ali prema diplomatskom izvoru koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, Katzova odluka da pokrene razgovor o umjetnom otoku tijekom rasprava o potencijalnim mirovnim pregovorima ostavila je ministre EU zbunjenima.

Katz nije sugerirao da bi se otok mogao koristiti za smještaj stanovnika Gaze, niti je tu inicijativu povezao s rješenjem s dvije države, dodao je diplomatski izvor.

Ali Borrell je rekao da snimke imaju "malu, ako ne i nikakvu relevantnost za pitanje o kojem se raspravlja."

"EU vjeruje da mir dolazi stvaranjem palestinske države"

Sastanak ministara je uslijedilo samo dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio svoje protivljenje stvaranju palestinske države.

Borrell je jučer ponovio da jedino rješenje s dvije države može Izraelcima i Palestincima osigurati sigurnosna jamstva koja su im potrebna. Također je rekao da EU i šira međunarodna zajednica imaju "moralnu obvezu" pronaći i predložiti rješenje.

U petak je Borel izjavio da je Netanyahu posljednja tri desetljeća osobno bojkotirao rješenje s dvije države.

Ministri vanjskih poslova koji predstavljaju 27 država članica EU-a, koje su povremeno pokazivale nejedinstvo u svom odgovoru na rat između Izraela i Hamasa, bili su jednoglasni u podršci rješenju s dvije države, rekao je Borrell.

"Sve države članice su mu (Katzu), naravno, rekle da vjeruju da rješenje za trajni i trajni mir koji jamči sigurnost Izraela (...) dolazi stvaranjem palestinske države", objasnio je Borrell.

"Ovo ga sigurno nije natjeralo da se predomisli, ali nismo ni očekivali ništa drugo", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.