Šef Rebra nakon smrti troje zaraženih s hematologije: Ne zna se tko je nulti pacijent

JUČER su preminule tri pacijentice s hematologije na Rebru od 15 zaraženih na tom odjelu. Potvrđeno je i da su neki djelatnici zaraženi koronavirusom.

O tome kako je došlo do prodora korone na Rebro u Studiju 4 HTV-a govorio je Ante Čorušić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

"Nije da to nismo očekivali i nije da se nismo pripremili za tu varijantu jer je bolest nepredvidiva i virus se brzo širi, a i bolnice su svugdje u svijetu na neki način postale i centri za širenje zaraze. Ali radi se o specifičnom odjelu na kojem se nalaze imunokompromitirani teški, kronični bolesnici. Sigurno je da je virus ušao izvana ili putem pacijenta ili nekog od djelatnika, vjerojatnost je 50:50 jer epidemiolozi nisu uspjeli utvrditi nultog pacijenta. Svi pacijenti na odjelu hematologije pri prijemu su bili negativni, ali je nakon nekoliko dana njih 15 postalo pozitivno. I tada smo se odlučili za selekcioniranje pacijenata pa je sedmero prebačeno na covid-odjel KBC-a Zagreb, dvoje pacijenata je otpušteno kući u samoizolaciju. Nažalost, tri su pacijentice preminule, ali se kod njih očekivao loš ishod i prije nego što su zaražene koronavirusom. Jedan pacijent je premješten u OB Pula", rekao je Čorušić. 

Objasnio je i kako je moguće da je PCR test prilikom prijema bio negativan, a za nekoliko dana pozitivan.

"Radi se o periodu inkubacije od par dana kada domaćin u sebi ima koronavirus, ali nema vanjske manifestacije. Mi imamo trijažne punktove i kontrola je vrlo stroga od početka pandemije, ali nema klinike koje se covid-19 nije dotaknuo, tako je svuda u svijetu", rekao je.

Kaže da se zdravstveni djelatnici testiraju po potrebi, odnosno kada je djelatnik bio u kontaktu s nekom pozitivnom osobom.

"Mi trenutno što pozitivnih, što u samoizolaciji imamo 31 djelatnika. Za usporedbu, prije 6 tjedana ta je brojka bila 8 puta veća", kaže Čorušić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.