Šef seksualno uznemiravao policajke. Ublažena mu kazna, ostaje na poslu

Foto: Index

DISCIPLINSKI sud MUP-a danas je izrekao novu, puno blažu presudu Matku Klariću, bivšem načelniku Postaje granične policije Gruda. Optužen je za seksualno uznemiravanje mladih kolegica, prisiljavanje policijskih službenica da čiste samostan te puštanje preko granice osoba koje ju nisu smjele prelaziti. Iako mu je prvom nepravomoćnom presudom bio izrečen otkaz, sada je, kako neslužbeno doznaje Telegram, kazna samo uvjetna.

Podsjetimo, Index je još početkom prošle godine prvi pisao da je tada aktualni načelnik postaje granične policije Gruda seksualno uznemiravao najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen, a utvrđeno je i više slučajeva diskriminatornog ponašanja prema ženama-

>> Policijski šef kod Dubrovnika seksualno uznemiravao mlade policajke, nije smijenjen

Razgovarali smo tada s nekoliko policajki koje su se žalile na načelnika, a u posjedu smo i dijela nalaza Službe za unutarnju kontrolu MUP-a koja je utvrdila spolno uznemiravanje više djelatnica. U MUP-u su nam tada, odgovarajući na službeni upit, rekli kako su navodi o neprimjerenom ponašanju načelnika utemeljeni, i da je tjedan dana ranije o svemu obaviješten i DORH. 

No unatoč svemu utvrđenom, Klarić, koji je široj javnosti poznat jer je policajce tjerao na misu, nije odmah smijenjen s pozicije načelnika najjužnije postaje u Hrvatskoj.

Uvjetna kazna od šest mjeseci

Sada je Klarić za seksualno uznemiravanje policijskih službenica kažnjen uvjetno i neće dobiti otkaz ako u idućih šest mjeseci ne ponovi disciplinski prijestup. Za druge dvije stvari je oslobođen krivnje. Kako je potvrđeno Telegramu, protiv Klarića se kazneni postupak uopće ne vodi.

Riječ je o novoj nepravomoćnoj presudi koju je Klariću izrekao MUP-ov Disciplinski sud u Rijeci. Prvi postupak vođen je na Disciplinskom sudu u Splitu i tamo je kazna bila puno stroža. Tada je bio kažnjen prestankom državne službe zbog seksualnog uznemiravanja i slanja na čišćenje, dok mu je zbog puštanja preko granice izrečena blaža mjera - premještaj.

>> Božinović o šefu koji je seksualno uznemiravao policajke: Sankcija mora biti

Načelnik se još može žaliti

Nakon Klarićeve žalbe sve je vraćeno na početak, a dogodine bi za neke prijestupe već mogla nastupiti zastara. Policijska službenica koja je po Klarićevom nalogu pustila ljude preko granice proglašena je krivom i kažnjena. 

Presuda još nije pravomoćna, na nju se mogu žaliti i Klarić i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.