Šef Udruge Lipa Indexu ispričao kako je obolio i preživio groznicu Zapadnog Nila

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

KAKO smo već pisali na Indexu, u Hrvatskoj je ove godine od groznice Zapadnog Nila potvrđeno oboljelo 26 osoba, a umro je jedan stariji muškarac iz Belog Manastira.

Budući da je oko 80% zaraženih preboli bez ikakvih simptoma, 20-ak posto sa simptomima nalik na gripu, a tek jedan posto razvije teže simptome poput meningitisa, broj oboljelih sigurno je mnogo veći.  

Obolio šef Udruge Lipa

U ovoj posljednjoj skupini prije nešto više od dva tjedna nekim se slučajem našao i Davor Huić, čelnik udruge poreznih obveznika Lipa.

Kako je na svojem Facebook profilu podijelio svoje fotografije iz Zarazne bolnice na kojima se vidi da mu nije bilo lako, a kako je usto i osoba poznata u javnosti, zamolili smo ga da svoje iskustvo podijeli s našim čitateljima.

Zarazio se u Zagrebu

U razgovoru za Index objasnio nam je kako njegov izračun pokazuje da se zarazio u Zagrebu, možda na Črnomercu, gdje stanuje nedaleko od šume, ili na Savi gdje igra tenis, a gdje se nalaze legla komaraca.

Epidemiolozi inače potvrđuju da se bolest najčešće javlja u sjeverozapadnom i istočnom dijelu Hrvatske u kojima ima i najviše vodenih površina povoljnih za njihov razvoj.

"Bilo je teško, ali ipak nisam bio životno ugrožen"

Kaže da ga je bolest teško pogodila, da se i nakon par tjedana još uvijek oporavlja od nje, što je često slučaj, no da ipak nije bio u životnoj opasnosti.

"Tijek i težina bolesti vjerojatno ovise o tome gdje virus uđe u tijelo i da li napadne središnji živčani sustav", rekao je.

"Meni su viruse našli u likvoru, odnosno u tekućini leđne moždine. Ondje su uzrokovali lagani meningitis", dodao je.

Dvije faze – lakša, stanka, pa teška

Huić je bolest doživio u dvije faze. U prvoj su mu simptomi nalikovali na virozu. Imao je povišenu temperaturu, umor, glavobolju i sl. To je trajalo par dana tijekom kojih je uzimao uobičajene lijekove za virozu poput Maxflua. Nakon toga učinilo mu se da se bolest povukla pa je otputovao na more.

Izgubio je šest, sedam kilograma, još se oporavlja

"Ondje sam po velikoj vrućini vozio bicikl i tako se izložio velikom naporu i dehidraciji. Moguće je da je to pogoršalo tijek moje bolesti i pridonijelo nastupu druge, mnogo žešće faze", kaže Huić.

"Temperatura mi je skočila na 39, jedva sam hodao. Imao sam treskavice, stalno sam se preznojavao. Nisam čak mogao ni jesti. Lijekovi su mi teško sjeli na želudac, počeo sam povraćati, mada nisam imao što. Postalo je jako neugodno.

Moja supruga je konačno morala zvati hitnu. Stvari su eskalirale pa sam završio u Zaraznoj bolnici u kojoj sam proveo desetak dana. Izgubio sam nekih šest ili sedam kilograma u samo dva tjedna. Još uvijek sam na rehabilitaciji i još se uvijek nisam potpuno oporavio", pojasnio je Huić potvrdivši opće prognoze tijeka bolesti kada ona zahvati živčani sustav i poprimi teži oblik.

10 posto onih koje pogodi takva infekcija umiru

Oko 10% onih kojima se dogodi infekcija središnjeg živčanog sustava umire, najčešće oni koji su starije dobi te koji imaju neke kronične bolesti poput šećerne bolesti.

Huić nam je rekao da ne zna zašto je baš njega tako teško pogodila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.