Seizmolog Kuk: Tlo u Dalmaciji bolje amortizira potrese nego na kontinentu

Foto: EMSC/Index

DALMACIJU je sinoć oko 22 sata pogodio jak potres, magnitude 4.6 prema Richteru, s epicentrom na granici s BiH, kod Buškog jezera, 20 km istočno od Sinja. "Potresi nemaju veze s onima u kontinentalnoj Hrvatskoj", kaže seizmolog Krešimir Kuk za Media Servis.

"Ovo područje je seizmički aktivno i poznato. Tu je i u povijesti bilo vrlo jakih potresa, tako da nas ne iznenađuje nastanak potresa na tom dijelu. Općenito imamo pojačanu seizmičku aktivnost u zadnje vrijeme na području Dalmacije i BiH."

Kuk naglašava da sastav tla na dalmatinskom području bolje amortizira potrese, odnosno trešnju u odnosu na kontinentalni dio Hrvatske.

"U Dalmaciji je uglavnom krški teren. Imamo više stijena, to je i dobro što se tiče utjecaja na građevine. Podloge, odnosno tereni koji su nasuti, koji su rahliji mogu pojačati trešnju, a što se toga tiče, u Dalmaciji imamo nešto bolju situaciju."

Naknadni potresi uvijek su prisutni, a seizmolog Kuk još je jednom naglasio da potrese nije moguće prognozirati.

"Aktivnost se nastavila. Do sada imamo nekoliko potresa magnituda između 2 i 3. Nešto više slabijih potresa, dakle očekivana seizmička aktivnost koja slijedi nakon jačeg potresa. Vidjet ćemo koliko će ta serija potrajati", zaključio je Kuk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.