Seljaci prijete radikalizacijom prosvjeda. Državni tajnik: Tko su vam nalogodavci?

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Svinjogojci nezadovoljni mjerama koje država poduzima radi suzbijanja afričke svinjske kuge peti dan traktorima su blokirali neke prometnice na području istočne Slavonije, zahtijevajući od vlade i Ministarstva poljoprivrede da ispune njihove zahtjeve.

Poručuju kako neće odustati od prosvjeda, a danas su im na državnoj cesti D55 kod Županje, na kojoj traktorima blokiraju prilaz graničnom prijelazu Županja-Orašje, podršku došli dati članovi Konjogojske udruge Stari graničar iz Županje.

HRT piše da je za sutra planirana blokada glavne prometnice u Potnjanima, inače vrlo važnog prometnog pravca na istoku Hrvatske. Jedan od organizatora prosvjeda, svinjogojac Ivica Backo objasnio je zašto su se uzgajivači odlučili za ovakav korak.

Ministarstvo objavilo da je otvoreno podnošenje zahtjeva za potpore

"Zato što imam svinje. Naš premijer kaže da ih nemamo. Neka dođe, ja ih imam. Mogu ga provesti i pokazati kako nije lako hraniti 60 svinja. Sve je lijepo dok ima hrane, kada hrane nestane - bit će problema... Susjedno selo nema tih problema jer je van zone ograničenja, a mi smo u zoni. Svinje su zdrave, a ja ne smijem čekati", poručio je. 

Ispričao je kako se prije svinjogojstva bavio ratarstvom i mljekarstvom. Požalio se kako su ga tada zadesili slični problemi. "Imao sam alfatoksin. Imao sam 50 krava, 20 junica. Imao sam izmuzište, radio sam više od 20 godina. Na kraju sam morao sve rasprodati jer nitko nije htio tri mjeseca odvesti mlijeko od mene. To je bio kraj, banke su svoje naplatile", prisjetio se. 

Ministarstvo poljoprivrede u međuvremenu je objavilo da je otvoreno podnošenje zahtjeva za potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge te zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe nadređenih mjera, u vrijednosti od 7 milijuna eura.

Državni tajnik: Pokrovac ovdje nije bitan

A državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić ocijenio je danas neutemeljenima zahtjeve poljoprivrednika okupljenih oko Stožera za obranu hrvatskog sela i nedavno osnovanog Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

"Rekao bih da čak sam Pokrovac ovdje nije ni bitan, bitni su njegovi nalogodavci, on je samo podizvoditelj radova zajedno s gospodinom Bilićem i Pavlikom i izuzetno agresivno nastupaju zadnjih dana, pozivajući ljude da se odazovu prosvjedu", rekao je Pavić. 

Naravno, nitko razuman se neće odazvati prosvjedu jer prosvjed je, ponavljam, neutemeljen. Mi očekujemo, s obzirom na doista značajan pad bolesti, ovaj tjedan samo dva slučaja, 14. prosinca će se glasati o Hrvatskoj i uspješnosti provođenja njenih mjera, i mi očekujemo negdje 17. ili 18. prosinca da će biti moguće klanje i promet mesa na vlastitim gospodarstvima", dodao je.

Nezadovoljni poljoprivrednici kao najvažnija tri zahtjeva ističu prestanak eutanazije nezaraženih svinja, dozvolu prometovanja zdravim svinjama te dozvolu održavanja svinjokolja.

Golubović iz HPK: Sutra se trebalo ložiti i klati svinje

Antun Golubović, predsjednik Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), u izjavi za N1 rekao je vezano za problem afričke svinjske kuge, da su, kako se ranije procjenjivalo, "sutra trebali ložiti vatru i klati svinje, no dogodio se slučaj zataškavanja bolesti nedaleko od Vinkovaca, kada je izmaklo kontroli, i došlo je do eutanazije 100 i nešto svinja".

"To nas je bacilo 15-ak dana ponovno na čekanje. Prije 14 dana, kad smo bili na sastanku u Zagrebu, rečeno nam je da će 26. studenoga biti pušten promet sa svježim mesom ako sve bude onako kako bi trebalo biti. Ali dogodila se neodgovornost jednog uzgajivača. Ta se situacija nije smjela dogoditi", naglasio je predsjednik Odjela za svinjogojstvo HPK Golubović.

Dodao je kako je isplata štete krenula boljim tempom te je krenula i mjera za pomoć kod uzgoja prasadi. "Mi imamo izgubljenu dobit koja se do 4. prosinca treba predati preko Agroneta. Trebalo bi se dobiti oko 65 eura po krmači i do 11 eura po tovljeniku na mjesečnoj razini. Za obnovu matičnog stanja svi svinjogojci mogu po jako povoljnim uvjetima obnoviti proizvodnju", rekao je Golubović.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.