Šprem: Očito je potreban štrajk da bismo došli do rješenja, najava ide nakon Uskrsa

Foto: Igor Kralj/Pixsell

SANJA ŠPREM, šefica Sindikata hrvatskih učitelja, rekla je kako najava štrajka ide nakon Uskrsa. Do srijede se očekuje konkretan odgovor hoće li se i premijer Andrej Plenković uključiti u pregovore sa sindikatima oko povećanja osnovice plaća, rekli su u sindikatu Preporod.

Stipić: Mi smo s ministrima završili

Do sada nisu dobili nikakav službeni odgovor na taj zahtjev. Ono na čemu sindikati javnih službi inzistiraju jest povećanje osnovice za četiri posto. U petak je vlada to odbacila te ponudila povećanje od dva posto. No sindikati time nisu zadovoljni. 

"Ako mi sutra ne dobijemo odgovor, nakon Uskrsa ići će najava štrajka, postupak mirenja i to je posljednja prilika da do štrajka ne dođe. Mi smo s ministrima završili.

Nismo, nažalost, uspjeli. Njihova ponuda je nama neprihvatljiva, a naši zahtjevi su njima neprihvatljivi", rekao je za Dnevnik Nove TV Željko Stipić, šef sindikata Preporod.

Šprem: Zadnji put kad nas nisu shvatili ozbiljno, štrajkali smo 36 dana

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem komentirala je za N1 pregovore o povećanju plaća između sindikata i vlade.

"Mi smo na zadnjem sastanku rekli da pomaka nema. Nakon 4 mjeseca pregovaranja svi smo iscrpljeni. Ovo su najneefikasniji pregovori u mojim mandatima. Definitivno pomaka mora biti. Ne možemo dugo čekati, nemamo što odugovlačiti. Naše članstvo nije zadovoljno trenutnom ponudom vlade. Odbili su ponudu, jasan znak da ponuda nije prihvatljiva. Jasno sam pitala zadnji put na pregovorima je li intencija vlade da imamo štrajk u RH. Drugu soluciju ne vidim. Očito je potreban štrajk da bismo došli do rješenja.

Iza Uskrsa ide najava štrajka. Obvezan je proces mirenja i ako je on neuspio, onda imamo zakonske uvjete ući u štrajk. Zadnji put kad nas nisu shvatili ozbiljno, kad su nas potjerali u štrajk, tad smo štrajkali 36 dana. Štrajk nam nije cilj, ali ako će do njega doći, bit će odgovorna isključivo vlada RH. Moramo biti svjesni da ne treba nikad podcijeniti učiteljsku kreativnost, a ni kreativnost čelnika sindikata. Možemo to vrlo kreativno odraditi", rekla je Šprem za N1.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.