KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Škola u Zagrebu zbog mjera htjela djecu koja ne idu na vjeronauk držati na vjeronauku

Foto/Screenshot: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Index

INDEXU se jutros javila majka (podaci poznati redakciji) učenika nižih razreda iz Osnovne škole Mladost u Novom Zagrebu da se požali na epidemiološke mjere po kojima bi djeca nižih razreda koja inače ne idu na vjeronauk morala biti prisutna na satima vjeronauka. Sjedit će u zadnjim klupama, raditi zadaću i šutjeti.

"To smo dobili na grupi roditelja na Viberu kao obavijest škole koju nam je prenijelo Vijeće roditelja. Tako to inače funkcionira, škola komunicira s Vijećem roditelja, a oni onda dalje prenesu informacije", objašnjava majka učenika kako je saznala da bi njeno dijete, koje inače ne ide na vjeronauk, na satima vjeronauka ubuduće trebalo sjediti u zadnjim klupama i šutjeti.

Još nije organiziran dnevni boravak

U razredu njenog djeteta sedmero djece ne ide na vjeronauk pa joj nije jasno kako će 7 djece nižih razreda sjediti mirno u zadnjim klupama dok ostalih 13 slušaju nastavu vjeronauka. 

"Dio roditelja se ne slaže s tom odlukom i dogovoreno je da će se prema vodstvu škole napraviti blagi pritisak, što god to značilo", rekla je ogorčena majka za Index. 

"Mi još ne znamo kako će biti organiziran dnevni boravak i gdje će moje dijete biti dok sam ja na poslu", kaže ona te ističe da bi to trebala biti važnija tema od vjeronauka.

>> Za dva tjedna počinje nastava, ovo su detaljne upute za roditelje i učenike

>> Austrija ima cijeli plan za školsku godinu u doba korone. Hrvatska nema ništa

Ravnatelj OŠ Mladost: To je radna verzija

Index je nazvao ravnatelja OŠ Mladost, Mladena Konjevića, koji se odmah distancirao od toga da će djeca koja ne idu na vjeronauk sjediti u zadnjim klupama u učionici tijekom nastave vjeronauka.

"Još nismo donijeli konačne mjere, do početka nastave ima desetak dana", naglasio je Konjević. "Dorađujemo mjere, to je radna verzija", dodao je ravnatelj.

"To je bila samo jedna ideja jer su nam iz Ministarstva obrazovanja rekli da učenici ne smiju izlaziti iz učionice", objasnio je Konjević.

Na Indexovo pitanje hoće li djeca koja ne idu na vjeronauk sjediti u zadnjim klupama učionice dok se održava nastava vjeronauka, Konjević je rekao: "To ćemo vidjeti."

Po njemu, sve ovisi o uputama Ministarstva obrazovanja i o tome mogu li učenici otići u neku drugu prostoriju tijekom sata vjeronauka, primjerice u školsku knjižnicu.

>> Sindikat učitelja pisao Fuchsu i predložio neka rješenja za organizaciju nastave

>> Fuchs o novoj školskoj godini: Mislim da će sustav funkcionirati

Ministarstvo obrazovanja: Kod vjeronauka vrijede ista pravila kao i kod drugih izbornih predmeta

Zato smo se upitom obratili Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO), upitavši ih je li istina da će u novoj školskoj godini, a u skladu s novim mjerama zaštite od zaraze, za niže razrede biti obavezan vjeronauk i za onu djecu koja na vjeronauk ne idu.

"Ta informacija nije točna. Kod vjeronauka vrijede ista pravila kao i kod drugih izbornih predmeta, ukoliko nije moguće osigurati da se skupine/ razredi ne miješaju tada se izvodi online. Ukoliko se skupine/ razredi ne miješaju, tada se izvodi u učionici.

Za djecu koja ne pohađaju nastavu vjeronauka, ravnatelj će kao i prije epidemije, organizirati adekvatni boravak u prostorima škole", odgovorili su iz MZO-a.

Promjena stava nakon poziva Indexa

I baš u trenutku kada smo dobili odgovor Ministarstva, opet nam se javila majka učenika koji ne ide na vjeronauk.

"Dobili smo sad poruku učiteljice da se radi na tome da vjeronauk bude prvi sat i da oni koji ne idu na vjeronauk ne dolaze na taj prvi sat", rekla nam je majka.

Čini se da je poziv Indexa ravnatelju Konjeviću bio ključan da se odustane od "samo jedne ideje" po kojoj bi se djecu koja ne idu na vjeronauk natjeralo da tijekom sata vjeronauka sjede u zadnjim klupama i šute.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.