Slobodan Prosperov Novak na HRT-u izvrijeđao Predraga Lucića: On je monstrum komunizma i Jugoslavije

Screenshot: HRT

SLOBODAN Prosperov Novak, komentator HRT-ove emisije Pola ure kulture, u emisiji emitiranoj sinoć napao je književnika Predraga Lucića, a dotakao se i Borisa Dežulovića.

Prosperov Novak pričao je o (ne)otkupljivanju knjiga nekih autora za knjižnice. U tom kontekstu, HRT-ov kritičar rekao je da su Lucićevi ideali Jugoslavija i komunizam. 

"Već nekoliko tjedana u našim medijima kao neka bombica javi se ideja o tome kako je napravljena nepravda nekim izdavačima i piscima jer im knjige nisu otkupljene od državnih komisija za knjižnice. Najčešće spominjano ime tu je ono splitskog književnika Predraga Lucića koji je, navodno, doživi užasnu nepravdu jer njegova knjiga "Step by Step Stepinac" nije otkupljena za hrvatske knjižnice", počeo je kritičar HRT-a.

"Poznata je stvar da država otkupljuje samo za jedan iznos, jednu trećinu novca predviđenog, dvije trećine knjižnice same financiraju. Ja ne vjerujem da će i knjižnice same otkupiti tu sramotu hrvatske književnosti koju neki nazivaju "cvijećem zla" hrvatske književnosti, kao recimo i "Pjesme iz Lore" Dežulovićeve. To su anarhične i glupe knjige, poznato je da je isti autor izazvao takav nered kad je objavio "Čići, miči, Ahmići" da je doživio napade muslimanske zajednice u BiH da je morao objašnjavati svoju pjesmu, čak je i Pen centar morao objašnjavati da to nije protiv žrtava, da to afirmira žrtve", nastavio je.

"Lucić je monstrum Jugoslavije i komunizma"

"No, to što Lucić radi, to je njegov problem. Samo taj problem postaje grozan onog časa kad se vidi da govor o zlu najbolje raste kada ima pred sobom neki ideal. A ideal gospodina Lucića je Jugoslavija, komunizam, a nisam baš siguran da treba financirati takvu literaturu. S druge strane, one koji traže monstruoznost, vrlo često pretvaraju u monstrume. Tako je on zaista postao monstrum Jugoslavije, monstrum komunizma, pa nije slučajno da je na naslovnici njegove knjige plinska boca. Čovjek bi se pitao kakve je veze plinska boca, radi se o plinskoj boci iz hrvatskih novina od prije dvije godine. Žalosno je da je u medijima spominjanja činjenica da je i Rijeka kao prijestolnice europske kulture za nekoliko godina ugrožena jer se one neće otkupiti, a tiskane su u Rijeci. Doista se radi o jadnim argumentima. Mislim da je jako potrebno izvršiti reformu otkupa djela za knjižnice, on mora biti usmjeren prema čitateljima, a ne prema izdavačima i piscima", rekao je Prosperov Novak.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.