Slovenci ipak raspisuju referendum o Arbitražnom sporazumu

PREDSJEDNICI parlamentarnih stranaka na susretu koji je danas organizirao slovenski premijer Borut Pahor dogovorili su da će se o Arbitražnome sporazumu o granici s Hrvatskom raspisati naknadni zakonodavni referendum.

Predsjednik SLS-a (Slovenska pučka stranka) Radovan Žerjav je uoči sastanka ponovio da se njegova stranka zalaže za naknadni referendum koji će biti obvezujući jer iskustva kazuju da su savjetodavni referendumi "podložni tolikom broju različitih interpretacija koliko je parlamentarnih stranaka", što si, prema Žerjavljevim riječima, "Slovenija ne može priuštiti".

Protiv promjena slovenskoga ustava prije odluke arbitražnoga suda su se izjasnile sve parlamentarne stranke. Žerjav smatra da je ta odluka donesena jednoglasno jer bi u suprotnom značilo da je "Slovenija nekome nešto dala". Janez Janša je dodao da su promjene ustava nešto što Sloveniji "najmanje treba" te da one ne bi bile odraz suverene države.

Referendum potreban zbog manjka političkog konsenzusa

Predsjednik SDS-a (Slovenska demokratska stranka) Janez Janša je rekao da dva referenduma nisu potreba te da bi do njih došlo samo u slučaju kad "vlada ne bi poštovala rezultate prvoga te bi, unatoč negativnome referendumu, Sporazum poslala na ratifikaciju".

I predsjednik Desusa (Demokratska stranka umirovljenika) Karl Erjavec je izrazio zadovoljstvo naknadnim referendumom koji je obvezujuć. "Referendum se mora održati jer nema političkoga konsenzusa".

Prvi čovjek SNS-a (Slovenske nacionalističke stranke) Zmago Jelinčič je prilikom dolaska na sastanak ponovio da je Arbitražni sporazum "sporan i protuustavan". I Jelinčič se složio da je najbolje rješenje naknadni zakonodavni referendum na kojem će državljani Slovenije moći izraziti svoju volju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.