Slovenci mislili da beru medvjeđi luk pa se otrovali drugom biljkom. Evo u čemu je razlika

Foto: Wikipedija 
 
JEDNA je osoba u Ljubljani umrla, a druga je zbog trovanja u kritičnom stanju nakon što su konzumirali listove otrovnog jesenskog mrazovca (lat. colchicum), uvjereni da jedu medvjeđi luk koji ima slične listove, a ljudi ga početkom proljeća često beru u prirodi i koriste u salati ili za pripremu umaka i namaza.
 
Ženska osoba koja se otrovala jesenskim mrazovcem umrla je jučer u ljubljanskom Kliničkom centru (UKC), dok je druga u kritičnom stanju, objavili su danas popodne slovenski mediji pozivajući se na bolničke izvore koji će javnost o slučaju naknadno izvijestiti na konferenciji za novinare.
 
Nepažnja može imati kobne posljedice
 
Slučajevi trovanja zamjenom popularnog jestivog divljeg luka nekom od biljaka sličnog izgleda, koje su otrovne, događaju se iako zdravstvene vlasti svake godine pred sezonu branja medvjeđeg luka upozoravaju da nepažnja može imati kobne posljedice.
 
Trovanje jesenskim mrazovcem posebno je opasno ako se nakon prvih simptoma odmah ne zatraži liječnička pomoć, jer već nakon 24 sata dolazi do oštećenja srca, bubrega, slezene i pluća, a konačni ishod može biti smrt.
 
Ako niste sigurni - ne berite ih!
 
Medvjeđi luk je samonikla biljka koja se bere u proljeće. Raste uglavnom na vlažnim livadama i pašnjacima. Berači ga pronalaze na sjenovitim mjestima uz rubove šuma i među grmljem. Jesenski mrazovac se rijetko "zavlači" u vlažne i sjenovite kutke, no ni to nije isključeno pa se zna naći upravo na takvim mjestima. 
 
Medvjeđi luk cvate u razdoblju od travnja do lipnja, a cvjetovi imaju bijele uske latice. Cvijet jesenskog mrazovca nalikuje šafranovom cvijetu, a pojavljuje se tek najesen. 
 
Medvjeđi luk prepoznatljiv je i po mirisu jer u njegovoj blizini osjeti se miris sličan češnjaku pa se mnogi berači ove biljke pouzdaju upravo u osjetilo njuha. Ukoliko netko nije siguran da u ruci ima pravu i jestivu biljku, dovoljno je izvaditi lukovicu i protrljati je među prstima. Ako nema snažnog mirisa nalik mirisu češnjaka, bolje je takvu biljku ne konzumirati. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.