Slovenska oporba na čelu s Janšom opet vodi u anketama: Pomogla im panika zbog izbjeglica koju šire

Foto: FAH

VODEĆA oporbena stranka u Sloveniji je nakon dva mjeseca opet stekla veću potporu javnosti od glavne stranke u vladajućoj koaliciji pa Slovensku demokratsku stranku (SDS) Janeza Janše trenutno podržava 13,1 posto, a Stranku modernog centra (SMC), premijera Mire Cerara 11,5 posto ispitanika, pokazala je najnovija anketa ljubljanskog "Dela".

Potpora Janšinoj stranci porasla je za trećinu u odnosu na ispitivanje provedno prije mjesec dana, dok je premijerova stranka izgubila četvrtinu ranije potpore, pokazala je telefonska sondaža provedena prošlog tjedna.

Porast popularnosti vodeća oporbena stranka može najviše zahvaliti Janšinoj "vrlo oštroj retorici" na račun vlade i njene politike prema izbjeglicama te širenju strahova od muslimanskih migranata kod domaćeg stanovništva, navodi vodeći slovenski list.

Janša tvrdi da je Slovenija kao braniteljica schengenske granice morala najaviti postavljanje žičane ograde prema Hrvatskoj odmah nakon što je to učinila Mađarska, dok je Cerar sve donedavno zastupao liberalniji odnos prema migrantskoj krizi i tek je nedavno priznao da vlada dopušta postavljanje "tehničkih prepreka" za izbjeglice ako bi se nekontrolirani priljev migranata kroz Sloveniju nastavio, a EU ne nađe zajedničko rješenje za krizu koja bi mogla eskalirati.

Unatoč oporbenim kritikama na račun toga kako koalicijska vlada upravlja izbjegličkom krizom, njoj kao cjelini potpora nije pala u odnosu na prošli mjesec pa bi na eventualnim izborima dobila 41 posto glasova, ne računajući neopredijeljene birače, a konzervativna oporba 39 posto, navodi vodeći slovenski dnevnik.

Vladu po njenim trenutnim rezultatima pozitivno ocjenjuje 23,5 posto anketiranih, a negativno 46,5 posto.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.