Slovenski parlament će u siječnju raspravljati o ustavnoj tužbi protiv premijera Cerara

Foto: FAH

IAKO je do redovnih izbora u Sloveniji ostalo još najmanje šest mjeseci, aktivnost političkih stranaka i ritam rada parlamenta pokazuju da je neformalna predizborna kampanja već počela i da će vladajuća koalicija, u kojoj također postoje neslaganja, s mukom završiti svoj mandat, ocjene su koje iznose slovenski mediji i analitičari.

Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez potvrdio je ovih dana da zasjedanje parlamenta u svibnju iduće godine nije predviđeno, što znači da se tada računa na početak službene kampanje pred parlamentarne izbore koji bi se mogli održati u prvom tjednu lipnja ili sredinom srpnja, piše ljubljansko "Delo".

U siječnju rasprava o ustavnoj tužbi protiv Cerara

U siječnju će parlament održati raspravu o prijedlogu da se protiv premijera Mire Cerara podigne ustavna tužba. Iako osuđena na neuspjeh, ta inicijativa oporbenog prvaka i bivšeg premijera Janeza Janše govori da stanje u premijerovoj trostranačkoj koaliciji nije idilično, navode mediji.

Novi pokušaj rušenja vlade, protiv koje je u zadnje tri godine uložio više od deset interpelacija, Janša je najavio nakon Cerarova "nezakonitog" prijedloga da se sirijskom izbjeglici, kojem je odbijen zahtjev za azil, odobri produženi boravak iz humanitarnih razloga.

Tome se je na sjednici vlade suprotstavilo više ministara, među ostalima i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, predsjednik stranke umirovljenika DESUS i glavni premijerov koalicijski partner.

Erjavec demantirao raniju najavu raspada vlade

Iako je kasnije demantirao da je na sjednici najavio raspad vlade prije kraja njenog mandata, ako premijer na svojem prijedlogu o sirijskom izbjeglici bude ustrajao, Erjavec je novinarima priznao da je inzistirao na deportaciji Hamada Shamieha u Hrvatsku jer će migracijsko pitanje i odnosi s Hrvatskom, koja ne priznaje arbitražu, biti među temama interesantnim za birače u sljedećoj godini.

Premda Slovenija ove godine očekuje rast BDP-a od preko 4 posto te daljnje smanjivanje nezaposlenosti, Cerar teško može očekivati uspjeh koji je zabilježio 2013., kada je kao novo lice u politici, s novoosnovanom strankom, osvojio više od trećine mjesta u parlamentu.

Za relativnu većinu će se boriti Janša i Židan

Za relativnu većinu u novom sazivu borit će se oporbenjak Janša i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, čiji su izgledi zadnjih mjeseci, sudeći prema anketama, izjednačeni, pa je jedino relevantno pitanje tko će novu vladu pokušati sastaviti i hoće li to biti lijeva ili desna vlada jer su velike koalicije u postojećoj konstelaciji snaga u Sloveniji isključene.

Socijaldemokrati su dio sadašnje Cerarove koalicije, ali se od vlade pomalo distanciraju. Snaga Cerarove Stranke modernog centra (SMC) je u padu pa bi, prema sadašnjim anketama, u novom parlamentu od 90 zastupničkih mjesta dobila samo 10 do 12. Još slabije bi prošla stranka DESUS Karla Erjavca, druga najjača stranka u sadašnjoj koaliciji, koja bi osvojila 5 do 7 mandata.

Medij: Cerar nije ispunio očekivanja birača


Poslovni list "Finance" ocjenjuje da Cerarova vlada nije ispunila nade i očekivanja onih koji su Ceraru 2013., u vrijeme kada je Sloveniji zbog pada međunarodnog financijskog rejtinga prijetio bankrot, dali svoj glas.

Prema ocjenama liberalnih krugova on u vrijeme obnovljenog gospodarskog rasta nije uspio provesti potrebne reforme te uspostaviti poslovno i pravno okruženje za privlačenje stranih investitora, a oslonio se na zaposlene u državnom sektoru kao svoju glasačku bazu.

Povećan broj zaposlenih u državnim poduzećima

Kako navodi list Finance, broj zaposlenih u državnim poduzećima, agencijama i upravi u zadnje je dvije godine povećan za 8.300. Javni sektor gospodarstva sada već broji skoro 166 tisuća zaposlenih, s plaćama koje su u prosjeku za 400 eura više od onih u privatnom sektoru.

Mjesečni izdaci za plaće javnih službenika povećali su se ove godine za dodatnih 30 milijuna eura, to je cijena koju svi plaćamo, a Cerar im je dao dobar razlog da na idućim izborima opet glasuju za njega, navodi Finance, koji premijeru zamjera i što nije smanjio porez na dodanu vrijednost s 22 na 20 posto, koliko je iznosio prije krize.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Sloveniju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Slovenija.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.