Slovenski studenti zaustavili zakon koji vojsci omogućuje obavljanje policijskih poslova na granici

Foto: Hina

SLOVENSKI radio Študent sa sjedištem u Ljubljani je prikupio 3,000 potpisa protiv zakonskih amandmana koji bi vojsci omogućili da obavlja poslove policije.

Potez je učinkovito odgodio mjeru koja je na snagu trebala stupiti jučer. Ukoliko se ustanovi da su potpisi predani u skladu sa zakonom protivnici amandmana imaju 35 dana za prikupljanje dodatnih 40,000 potpisa i organiziranje referenduma. Zakonski amandmani ne mogu stupiti na snagu do kraja postupka.

Ministrica obrane Andreja Katič jer rekla da zakon trenutačno nije potreban, ali i da bi se "situacija mogla izmijeniti, što može izazvati probleme".

Amandmani koje su osporili studenti vojsci daju ograničene policijske ovlasti. Slovenija je na granici rasporedila stotine vojnika, ali oni ne mogu sudjelovati u suzbijanju nereda ili registraciji izbjeglica.  

Militarizacija Slovenije

Radio Študent je kampanju poveo uz slogane protiv militarizacije Slovenije, zemlje za koju kaže da ima dugu tradiciju financiranja mirovnih pokreta i udruga civilnog društva.

Predsjednik parlamenta Milan Brglez je rekao da žali zbog poteza čija je jedina posljedica nemogućnost provedbe zakona koji je trebao ukloniti dio tereta s policije.

Ministrica Katič je za STA dodala da će vlasti sada morati pronaći alternativni način da pomognu policiji. "Vlada je imala niz planiranih mjera, sada je jedna od njih maknuta sa stola".

Vladajuća Moderna stranka centra (SMC) potez studenata naziva "nedomoljubnim" i "neodgovornim", dok su opozicijski demokrati rekli da je on "destruktivan".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.