Slučaj ponovnog plagiranja ne muči Ministarstvo kulture: "To je imenovao Hasanbegović"

Screenshot: YouTube

SLUČAJ Jure Vujića koji je ponovno "uhvaćen" u plagijanju ne muči Ministarstvo kulture gdje je Vujić angažiran kao član Kulturnog vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju. Naime, nova ministrica Nina Obuljen Koržinek, kako nam je potvrđeno, nema namjeru mijenjati članove Vijeća koje je imenovao njen prethodnik Zlatko Hasanbegović

> Teški dani za HNIP: Tajnik im dobio otkaz zbog ustaša, a čovjek zadužen za etiku opet uhvaćen u plagijatu

Podsjetimo, Vujić je napisao članak "Eastern Mediterranean as gravitation centre od geopolitical battle for Euroasia", da bi se otkrilo da je početak članka prepisan s Wikipedie. Vujićev članak u posljednji je trenutak izbačen iz časopisa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti "Europske studije", a nije više ni vidljiv na "Hrčku", središnjem portalu znanstvenih i stručnih časopisa.

Vujić je hrvatskoj javnosti postao poznatiji kao čovjek koji je prije četiri godine gotovo doslovno prepisao tri stranice članka profesora i tadašnjeg predsjednikova savjetnika Dejana Jovića u časopisu Međunarodne studije. Vujić je tada bio zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova, a njegov plagijat potresao je svojedobno hrvatsku znanstvenu zajednicu. Vujić se na kraju morao ispričavati Joviću, no tvrdio je da riječ o lapsusu.

Ministarstvo kulture ne zna ništa o aferi

"Ministarstvo kulture nije u mogućnosti komentirati navodnu aferu jer o istoj nema informacije ni saznanja", kažu nam iz Ministarstva kulture odgovarajući na upit Indexa.

Naime, iz Ministarstva podsjećaju kako je u svibnju prošle godine raspisan Javni poziv za predlaganje članova Kulturnih vijeća, temeljem kojeg su institucije i udruge iz područja kulture i umjetnosti podnijele pisane i obrazložene prijedloge kandidata za izbor članova Kulturnih vijeća pri Ministarstvu kulture s područja kulture i umjetnosti, nakon čega je tadašnji ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović imenovao članove Kulturnih vijeća. I to bi bilo to.

Upravo se sastav Vijeća u kulturi pokazao spornim jer se ministrica kulture skrila iz odluke Kulturnoga vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost koji su u ovogodišnjem otkupu knjiga za knjižnice koje radi ministarstvo izostavili autore kao što su Predrag Lucić, Boris Lucić, Alem Ćurin i Boba Đuderija.

Podmeću mu jer je bio za Hasanbegovića?

No, vratimo se na slučaj Vujić. Naime, sam Vujić u razgovoru za Index tvrdi da nema njegovog posljednjeg slučaja plagiranja jer je "sporna samo jedna rečenica" dodajući kako je vjerojatno na "tapetu zbog toga što je davao podršku bivšem ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću".

U razgovoru za jedan ekstremno desno portal Vujić tvrdi kako je njegov članak povučen "pod pritiskom samoproglašenih cenzorskih krugova na Fakultetu političkih znanosti".

Vujić je član je predsjednik Etičkog povjerenstva udruge HNIP koju su pred izbornu kampanju 2015. godine osnovali Siniša Kovačić, Velimir Bujanec i slični radnici mahom opskurnih medija, a protežirali su politiku HDZ-a Tomislava Karamarka. Vujić je od nedavno angažiran i na HRT-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.