Smijenjen srpski ministar koji je predložio rušenje škole u kojoj se dogodio masakr

Foto: Facebook

SRPSKI ministar gospodarstva Rade Basta smijenjen je danas glasovima većine zastupnika Skupštine Srbije. Razrješenje je podržalo 149 zastupnika, dok preostalih 45 nije glasalo, piše Telegraf. Inače, ministrovo razrješenje je predložila premijerka Ana Brnabić na inicijativu koalicije SPS-JS, koja ga je i predložila na tu funkciju. 

Vladajući su ponudili objašnjenje da je Basta smijenjen jer je davao izjave koje su u suprotnosti s državnom i nacionalnom politikom. Inače, Basta je sredinom ožujka od vlade Srbije zatražio da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, te je tako postao prvi visokorangirani dužnosnik koji se očitovao za sankcije. 

"Imam apsolutno povjerenje u Vučića"

"Naša zemlja već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar gospodarstva gledam koliki se pritisak vrši na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi šutimo, to ne mogu prihvatiti. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsjednika Vučića u obrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno povjerenje u njega", napisao je Basta tada na Instagramu. 

"Zato od vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju", nastavio je. Podsjetio je kako je i Srbija kroz povijest bila suočena sa sankcijama i da je narod trpio teške ekonomske posljedice. Tvrdi kako upravo iz navedenih razloga Srbija još uvijek nije donijela odluku o uvođenju sankcija Rusiji i da su se nadali kako će "prevladati razum i da će dvije strane sjesti za pregovarački stol". 

Predložio rušenje beogradske škole

"Nažalost, s protokom vremena suočeni smo s jednom novom realnošću. Sukobu se ne vidi kraj, a razuma kao da je ponestalo. U sukobu velikih uvijek stradaju male države i uslijed globalnih previranja Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima", upozorio je Basta.

"Od početka rata osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu, ali istovremeno štitimo nacionalne interese u odnosima s Ruskom Federacijom. Zbog toga se u prvi mah nismo pridružili velikom broju zemalja koje su uvele sankcije zemlji agresoru. Ipak, situacija se svakim danom sve više komplicira, a zapadne zemlje oštro zamjeraju Srbiji zbog toga što se nije priključila sankcijama", dodao je srpski ministar.

Basta je zadobio pažnju javnosti i zbog prijedloga da se sruši beogradska osnovna škola u kojoj se početkom svibnja dogodio masakr. "Pozivam na jedinstvo vlasti i opozicije da se na mjestu škole napravi spomen-park za nastradalu djecu kako bi ostalo vječno sjećanje na njih. Da se sadašnja škola sruši, a da se nova škola napravi negdje u okolini", objasnio je svoj prijedlog. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.