Šokantno: Deset posto vozila na hrvatskim prometnicama neosigurano i neregistrirano!



ODSAD nema milosti. Na kućne adrese počeli su stizati prekršajni nalozi od 700 kuna za neodjavljena vozila. Takva kategorija je iznimno zastupljena u voznom parku Hrvata, a što je najgore ove godine bilježe se snažni negativni trendovi.

U dvije i pol godine privremeno neosiguranih vozila više od 700 tisuća

Porazno zvuči da je od nešto više od 2 milijuna vozila u RH, gotovo deset posto - neosigurano! Trenutno ima više od 205 tisuća neregistriranih i neosiguranih vozila! U 2009. godini bilježi se drastičan pad vozila koja izlaze na tehničke preglede, a pada i broj sklopljenih osiguranja, i to za čak pet posto. 

Posebno je zabrinjavajući porast takozvanih privremeno neosiguranih vozila, kojih je u dvije i pol godine bilo čak 700 tisuća!

Kako bi se popravilo porazno stanje, na inicijativu Hrvatskog ureda za osiguranje, koji snosi naknadu štete za neosigurana vozila, policija je započela dosljedno primjenjivati Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Svima onima koji nisu u zakonskom roku odjavili vozilo i vratili registracijske pločice, policija će izdavati obavezne prekršajne naloge s kaznama od 700 kuna za fizičke osobe, odnosno, od 5 do 15 tisuća kuna za pravne osobe. 

Najskuplja vožnja neosiguranim vozilom

Vožnja neosiguranim vozilom je najskuplja vožnja, upozorava direktor Ureda Hrvoje Pauković. Gube zapravo svi. I onaj koji je prouzročio štetu drugome s neosiguranim vozilom, osiguravatelji, a i država. U zadnjih 15 godina na isplatu takvih šteta otišlo je preko 600 milijuna kuna.

U Hrvatskom uredu za osiguranje drže da bi se trebalo sustavno početi i s primjenom Zakona o obaveznim osiguranjima u prometu. Tko vozi neosigurano vozilo može se, naime, kazniti globom od 5 do 20 tisuća kuna!

Na kraju ode i kuća

Onaj tko misli da je uštedio ne produživši osiguranje, grdno se vara, upozorava Pauković. Štetu koju je prouzročio vozač neosiguranim vozilom, Ured će podmiriti, no onda će zatražiti kompletnu naknadu uvećanu za kamate i troškove postupka. A šteta se katkada mjeri u milijunima. Ima slučajeva gdje i kuća ode na bubanj. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.