Split: Amerikanci razbijenih noseva pobjegli iz kluba, voditeljica i konobari osuđeni zbog iznude

Foto: 123rf

TROJE zaposlenika splitskog noćnog kluba Pasha po drugi put su osuđeni zbog pokušaja iznude dvojice američkih mornara. Dobili su po godinu dana uvjetno s rokom kušnje na tri godine. Već su bili osuđeni, no po žalbi je presuda ukinuta te vraćena na ponovno suđenje. Branitelji su već podnijeli žalbe i na ovu presudu.

Nisu htjeli platiti račun od tisuću dolara

Za pokušaj iznude osuđeni su voditeljica Sandra Gazibarić te konobari Božo Barišić i Mario Crnjac. Optužnica navodi da su zapriječili izlaz iz kluba mornarima Bryanu Alanu Chaseu i Edwardu Hiltonu Majeskom, koji nisu htjeli platiti tisuću dolara za piće koje su naručile plesačice jer su znali da su naručile samo dvije male boce šampanjca po cijeni od 685 kuna. Rekli su voditeljici da zove policiju, što ona nije napravila. Barišić i jedna nepoznata osoba u više navrata su ih udarali rukama i nogama, Amerikancima su polomili noseve, ali im novac nisu dali, već su pobjegli.

Slučaj datira s kraja 2007. godine, a optužnica je podignuta u lipnju 2008. godine. Prvi put je presuđeno u rujnu 2012. godine, a presudu je ukinuo sud u Rijeci u kolovozu 2013. godine.

Okrivljenici su negirali kazneno djelo, tvrde da su izdali račun na 1.300 kuna, a ne tisuću dolara. Gazibarić je kazala da nije stigla zvati policiju jer su Amerikanci krenuli prema izlazu. Tu je došlo do sukoba sa Barišićem, jedan ga je udario i pobjegao, a sa drugim se pošaketao. Slično su kazali i ostali. Sudac Mile Rebić zaključio je da su obrane nevjerodostojne i da okrivljenici žele izbjeći kaznenu odgovornost.

Smatra da iz iskaza oštećenih nedvojbeno proizlazi da su počinili djelo.

"Okružili su nas i počeli udarati"

Majeski je naveo da su u Split doplovili na brodu Roywheat u sklopu NATO vježbe. Pili su pivo i votku i to su odmah platili, plesačice je pitao koliko će ih koštati njihove piće. One su mu rekle 150 kuna, a onda je stigao račun na tisuću dolara. To su pokušali raspraviti s voditeljicom kluba. Kada su vidjeli da nije zvala policiju, odlučili su otići.

"Okružili su nas, počeli udarati, gurati, fizički maltretirati, tražili su da platimo tisuću dolara. Ja sam nekako uspio izaći vani, jedan izbacivač me pokušao uvući natrag, udarao me, a ja nisam htio otići bez svog prijatelja. U jednom trenutku su ga dvojica izbacila, bio je sav krvav", opisao je situaciju Majeski.

Chase je ponovio priču o računu od tisuću dolara.

"Napali su nas na izlazu. Dobio sam udarac šakom u glavu, pao sam. Jedan me izvukao vani, tu je bio Edward. Prijetili su da će ga nastaviti tuči ako ne platimo", kazao je Chase.

Slučaj su odmah prijavili, a nakon toga su otišli kod liječnika.

Sud gazi ustavna prava: Osuđeni su jer rade u striptease baru?!

Odvjetnik Dino Puljić, branitelj Sandre Gazibarić, smatra da je sud trebao donijeti oslobađajuću presudu po načelu in dubio pro reo, jer osim iskaza oštećenih ne postoje drugi dokazi koji bi teretili optužene. Istaknuo je da je sud odbio saslušati vlasnika Pashe Nenada Aničića i provesti financijsko-knjigovodstveno vještačenje te da su oštećenici saslušani bez branitelja, koji im tako nisu mogli postaviti pitanja. Odbijen je prijedlog da se pozovu na raspravu. U presudi se, navodi Puljić, uopće ne navode dijelovi iskaza svjedoka bitnih za postupak po kojima su Amerikanci bili agresivni, pijani i drogirani te su mislili da je plaćanje pića svojevrsna krinka za dobivanje seksualnih usluga. 

Odvjetnik Puljić smatra da je presuda protuustavna jer su okrivljenici proglašeni krivima iz predrasude jer rade u striptease klubu. Da se ovakva situacija dogodila u restoranu, teretani ili ordinaciji, bi li sud prihvatio iskaz trgovca ili potencijalnog lopova? Oštećenik bi u tom slučaju bio lopov, a prodavač heroj koji je pokušao spriječiti lopova, argumentirao je Puljić. 

Podsjetio je i kako je jedan od oštećenika naveo da mu je bila oduzeta kreditna kartica pa se pita koji bi to kriminalac žrtvi oduzeo karticu pa mu je potom vratio bez da naplati ono radi čega je krenuo u kriminalni akt.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.