Srbija naredila izručenje redatelja u Bjelorusiju. "Tamo ga čekaju zatvor i mučenje"

Foto: X

Srpski sud donio je odluku o izručenju bjeloruskog redatelja i prodemokratskog političkog aktivista Andreja Hniota autoritarnoj vladi u Minsku. Odvjetnici i pristaše upozorili su da bi se Hniot u Bjelorusiji mogao suočiti sa zatvorom i mučenjem. U Bjelorusiji ga traže zbog navodne utaje poreza.

"Danas su odvjetnici filmskog redatelja Andreja Hniota primili odluku Višeg suda u Beogradu o Andrejevom izručenju Bjelorusiji", navodi se u priopćenju bjeloruske oporbene čelnice i bivše predsjedničke kandidatkinje u egzilu Svetlane Tihanovske. 

Uhićen na beogradskom aerodromu

"Ako bude izručen radi kaznenog progona, Andrej će se neizbježno suočiti s teškom zatvorskom kaznom zbog svog miroljubivog građanskog aktivizma. Bili smo u kontaktu s diplomatskim predstavnicima zemalja EU, odvjetnicima, braniteljima ljudskih prava, odvjetnicima i novinarima kako bismo osigurali njegovo oslobađanje", dodala je. 

Hniot ima pravo na žalbu. Uhićen je 30. listopada prošle godine u beogradskoj zračnoj luci na temelju Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev bjeloruskih vlasti zbog navodne utaje poreza. Od tada se nalazi u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, piše Associated Press.

Žalbeni sud je početkom ožujka ukinuo odluku Višeg suda u Beogradu, koji je presudio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje Bjelorusiji. No žalbeni sud vratio je slučaj Višem sudu na ponovno razmatranje objasnivši da je došlo do kršenja procedure.

Srbija se okreće Kini i Rusiji

Hniot je napustio Bjelorusiju 2020. nakon što je kritizirao čvrsto proruski režim autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka i sudjelovao u prosvjedima poslije spornih predsjedničkih izbora te godine.

Na jednom od sudskih ročišta izjavio je da ga Lukašenkov režim želi kazniti zbog aktivizma. "Otvoreno smo se usprotivili diktaturi, kršenju ljudskih prava i izbornoj prevari u Bjelorusiji 2020.", govorio je Hniot.

Srbija, koja formalno teži članstvu u Europskoj uniji, udaljava se od svog puta u EU i sve se više okreće prema Rusiji i Kini. 
 

Pročitajte više