Srbija uvodi obavezno nošenje maski u sve zdravstvene ustanove

Foto: Antonio Ahel/ATAImages.

RADNA skupina srpskog ministarstva zdravlja za postupanje u uvjetima pandemije covida donijela je na današnjoj sjednici preporuke za postupanje na razini primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova. Jedna od odluka je obvezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama, priopćili su iz Instituta za javno zdravlje Srbije.

Također je naloženo obavezno testiranje na covid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije, kao i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije, prenosi Nova.rs. Na razini bolničkih ustanova, testiranje pacijenata je uvjet za hospitalizaciju, ali i za prijem na hematološke i onkološke odjele. 

Neće se proširivati bolnički kapaciteti

Dodatno, testiranje je nužno za prijem na odjel gerijatrije i druge odjele na kojima se liječe pacijenti s primarnim ili teškim imunodeficijencijama. Uvedena je zabrana posjeta bolnicama koje su u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija.

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne u sljedećih sedam dana napraviti procjenu epidemiološke situacije i dati prijedlog mjera, kao i redovno pratiti epidemiološku situaciju. Što se tiče bolničkih kapaciteta za smještaj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida, radna skupina je zauzela stav da za sada nije neophodno njihovo dodatno proširenje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.