Srpski mediji osuđuju Šešelja: "Sramotno, opet je izazvao skandal"

Foto: Hina, Screenshot

SRPSKI su mediji, čini se, jedinstveni u osudi Šešeljevog divljanja u skupštini u Beogradu zbog kojeg je predsjednik sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom prekinuo posjet Srbiji. Ipak, u tamošnjim medijima ovo uglavnom nije glavna vijest.

"Sramotni incident. Šešelj gazio hrvatsku zastavu, divljao i psovao"

"Sramotni incident u skupštini: Šešelj gazio hrvatsku zastavu, divljao i psovao, delegacija prekida posjet Srbiji", naslov je na portalu dnevnih novina Blic. Pišu da se nakon incidenta "tijekom kojeg je Vojislav Šešelj psovao hrvatsku delegaciju i gazio hrvatsku zastavu u Skupštine Srbije" hrvatska delegacija s Jandrokovićem na čelu prvo povukla u hrvatsko veleposlanstvo te da su se potom odlučili vratiti u Hrvatsku.

Prenose priopćenje Šešeljeve Srpske radikalne stranke u kojem su iz te stranke napisali da je "Šešelj na ulazu u Narodnu skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio stijeg na beton, pokušao je poderati zastavu, a onda su je on i poslanik Filip Stojanović gazili". Prenose i da je potom hrvatsku delegaciju zasuo psovkama i rekao da je "izgazio hrvatsku zastavu".

"Šešelj hoće kaos"

Blic spominje i Šešeljevu najavu da će u Hrtkovcima, mjestu u Vojvodini u kojem je Šešelj huškao na protjerivanje i druge ratne zločine protiv Hrvata, za što je prije nekoliko dana pravomoćno osuđen u Haagu, održati miting. Napominju da Šešelj miting planira na isti dan kada je bio započeo protjerivanje Hrvata, a sve su popratili riječima da "Šešelj hoće kaos".


Večernje novosti također pišu o tome da su se Radikali pohvalili da je njihov šef "izgazio Hrvatsku zastavu i psovao hrvatsku delegaciju''. Spominju i dio priopćenja SDS-a u kojem stoji da pet pripadnika osiguranja u srpskoj skupštini nije uspjelo oduzeti hrvatsku zastavu Šešelju i njegovom stranačkom kolegi Filipu Stanojeviću.

I te dnevne novine na svom portalu spominju Šešeljevu najavu da će održati miting u Hrtkovcima. Podsjećaju na nedavnu presudu iz Haaga prema kojoj je Šešelj govorio da u Hrtkovcima nema mjesta Hrvatima.

"Bizarno priopćenje"

RTS u naslovu donosi da je Jandroković prekinuo posjet Srbiji te da su stigle oštre reakcije iz Zagreba. Prenijeli su pisanje Indexa da je poslije telefonskog razgovora Jandrokovića i Plenkovića odlučeno da hrvatska delegacija prekine službeni posjet Srbiji. Prenijeli su i niz izjava hrvatskih dužnosnika o incidentu.

B92 priopćenje Šešeljeve stranke naziva bizarnim. Prenose izjavu srpske premijerke Ane Brnabić da "to nisu srpske vrijednosti". Kažu da je osudila Šešeljevu gestu. U zasebnoj su vijesti istaknuli Jandrokovićevu izjavu da hrvatska delegacija nije mogla prijeći preko Šešeljevog gaženja.


U kritici Šešelja najdalje su otišli srpski tabloidi.

"Najstrašnije vrijeđao Hrvate, a onda se umalo potukao u studiju"

"Ne prođe ni jedan dan da šef radikala Vojislav Šešelj ne napravi neki skandal i da se time ne diči! Tako je danas gazio i trgao hrvatsku zastavu koja je bila postavljena ispred zgrade Narodne skupštine zbog gostiju iz Hrvatske. Nije se tu zaustavio, već je najstrašnije vrijeđao delegaciju hrvatskog sabora", piše Alo.

Kurir piše da je Šešelj izazvao skandal zbog kojeg je hrvatska delegacija odlučila prekinuti posjet Srbiji. Spominju i da se Šešelj, koji je očito imao sadržajan dan, nakon što je napao hrvatsku delegaciju i gazio hrvatsku zastavu umalo potukao s vojvođanskim političarom Nenadom Čankom na opskurnoj srpskoj televiziji Happy TV.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.