Što smo otkrili iz najnovijeg sjevernokorejskog testiranja rakete?

Foto: FAH

NAJNOVIJIM testiranjem interkontinentalne balističke rakete, Sjeverna Koreja je ostvarila ključni napredak prema svom ultimativnom strateškom cilju - sposobnosti napada SAD-a projektilom s nuklearnom bojevom glavom.

>>Kim Jong-Un nakon lansiranja rakete: Cijeli američki teritorij nam je u dometu, bilo gdje, bilo kada

Režim Kim Jong-una, koji testiranja vrši unatoč izričitoj zabrani nametnutoj u nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, tvrdi da sada ima cjelokupni teritorij SAD-a "u dometu, bilo gdje, bilo kada". Naime, prema analizama stručnjaka, zadnji projektil lansiran početkom ovog mjeseca mogao je doseći samo geogfraski izolirane savezne države Aljasku i, eventualno, Havaje

Projektil bi mogao pogoditi Chicago, možda i New York

No ovog puta, poboljšana verzija iste rakete Hwasong-14 dosegla je visinu od 3.724 km, za razliku od 2.802 km prošlog puta, i preletjela 998 km. David Wright, fizičar, ekspert za kontrolu naoružanja i kodirektor globalnog sigurnosnog programa pri američkom Sindikatu zabrinutih znanstvenika, objasnio je za CNN da je ovo definitivno najdalekometniji projektil koji je Sjeverna Koreja ikad lansirala. Projektil je dosegao takvu visinu jer je njegova putanja naciljana tako da padne u more pored Japana, bez da preleti ovu otočnu državu i tako riskira pad na njeno kopno.

Kad bi bio lansiran standardnom putanjom, imao bi domet od najmanje 6.500 km i mogao bi pogoditi nekoliko velikih gradova u SAD-u, kako one na njegovoj zapadnoj obali, tako i Denver, Chicago, a možda i Boston i New York na istočnoj obali, smatra Wright. 

No budući da nije poznata masa bojeve glave korištene prilikom testiranja, Wright dodaje da ne možemo znati bi li ovaj projektil imao isti domet s nuklearnom bojevom glavom. U slučaju da je nuklearna bojeva glava znatno teža od one korištene pri testiranju, domet bi bio znatno smanjen.

Ne može naciljati vojne mete, ali može velike gradove

Isto tako, ne znamo po čemu se točno ovaj projektil razlikuje od onog koji je testiran 4. srpnja, odnosno zbog čega ima veći domet. Ipak, znamo da je raketni program Pjongjang znatno uznapredovao. Ovaj bi projektil i dalje bio nedovoljno precizan i ne bi mogao ciljati vojne mete, ali mogao bi pogoditi velike gradove, ističe Wright.

Ovaj napredak pokazuje da ako Pjongjang ne zaustavi svoj program, vrlo brzo će zaista imati kapacitet napada ciljeva bilo gdje na američkom tlu. 

Osim toga, projektil Pukguksong, koji je Sjeverna Koreja ove godine testirala s kopna (u dva navrata, u veljači i svibnju), a prošle godine iz podmornice, ima domet od 1250 km, što znači da može doseći Japan. Ovaj je projektil bitan zato što je pogonjen krutim gorivom, što znači da se može lansirati brže nego projektili punjeni tekućim gorivom. 

Sjeverna Koreja je također u ožujku simultano lansirala više projektila Scud-ER (povećanog dometa od oko 1000 km), što znači da ima operativni kapacitet korištenja ovog projektila u borbi. 

O neuspješnim lansiranjima projektila koje je Sjeverna Koreja izvela ove godine ne znamo puno, ali možemo pretpostaviti da se radili o početnim problemima s dizajnom novog projektila koji su u međuvremenu ispravljeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.