Studija: Ako svakodnevno napravite ovaj broj koraka, smanjujete rizik od demencije

Foto: Profimedia

ŽELITE smanjiti rizik od demencije? Krenite s brojenjem koraka. Naime, novo istraživanje je pokazalo da ako svakoga dana napravite između 3800 i 9800 koraka – smanjujete rizik od te bolesti.

Osobe između 40 i 79 godina koje su napravile 9826 koraka dnevno imale su 50% manju vjerojatnost da će razviti demenciju unutar perioda od sedam godina, pokazalo je istraživanje. Oni koji su išli malo bržim tempom, s više od 40 koraka u minuti, smanjili su rizik od te bolesti za 57% sa samo 6315 koraka dnevno.

Važniji je tempo?

"Liječnici bi ovim nalazima mogli motivirati starije osobe koje imaju vrlo sjedilački način života. Mnogi mogu napraviti 4000 koraka dnevno, čak i oni bez prijašnjeg treninga ili koji nemaju preveliku motivaciju", rekao je Borja del Pozo Cruz sa Sveučilišta Južna Danska u Danskoj i Cadiz u Španjolskoj.

Studija je pokazala još nešto zanimljivo. Naime, najveće smanjenje rizika od demencije (62%) postigli su oni koji su hodali vrlo brzim tempom od 112 koraka u minuti tijekom 30 minuta dnevno. Znanstvenici stoga smatraju da se oni koji žele smanjiti rizik od demencije trebaju zapravo usredotočiti na tempo hodanja.

"Iako je 112 koraka u minuti prilično brzo, to je za većinu mnogo lakše izdržati od 10.000 koraka dnevno, osobito ako su do sada bili slabije fizički aktivni", objašnjavaju stručnjaci.

"Smatramo da je intenzitet važniji od samog broja koraka. No potrebna su dodatna istraživanja", rekao je del Pozo Cruz za CNN.

Ograničenja studije

Znanstvenici navode da je studija, provedena nad više od 78.000 ispitanika, imala neka ograničenja, odnosno da se radilo samo o promatranju i usporedbi te da nije utvrđena uzročno-posljedična veza između hodanja i manjeg rizika od demencije.

"Osim toga, dobni raspon sudionika mogao je rezultirati ograničenim slučajevima demencije, što znači da se naši rezultati možda ne mogu generalizirati na stariju populaciju", navodi se u studiji.

"Budući da se demencija često dijagnosticira sa zakašnjenjem, a ova studija nije uključila službene kliničke i kognitivne procjene demencije, moguće je da je prevalencija demencije u zajednici bila puno veća", dodali su znanstvenici.

Istraživanje naziva Association of Daily Step Count and Intensity With Incident Dementia in 78 430 Adults Living in the UK objavljeno je u časopisu JAMA Neurology.