Studija: Astma može zaštititi od razvoja tumora na mozgu

NEUROLOZI iz Sjedinjenih Država smatraju da su konačno shvatili zašto ljudi koji imaju astmu u prosjeku razvijaju manje tumora na mozgu.

Ova zanimljiva poveznica između astme i tumora na mozgu prvi put je zabilježena ​​u globalnim epidemiološkim istraživanjima prije otprilike 15 godina. No, s obzirom na to da stručnjaci nisu znali objasniti koji bi mehanizam mogao povezivati stanje pluća sa stanjem mozga, neki od njih su odbacili te nalaze kao nasumične.

Novo istraživanje pokazuje da bi uistinu mogla postojati veza između astme i slabijeg razvoja tumora na mozgu, piše Science Alert.

Stvar je u T-stanicama

Naime, neurolozi su 2015. objavili studiju u kojoj su primijetili da neka djeca genetski sklona tumorima na mozgu ne razvijaju astmu istom brzinom kao što biste očekivali od opće populacije. Daljnja istraživanja pokazala su da su se tumori kod te djece razvijali na temelju interakcije između optičkog živca i nekih imunoloških stanica u mozgu, poznatih kao T-stanice i mikroglije.

S obzirom na to da je astma kronična upalna bolest dišnih putova koja nastaje međudjelovanjem upalnih stanica (poput T-stanica), neurolozi su se upitali jesu li imunološke stanice na neki način povezana s oba oboljenja.

Kako bi testirali tu hipotezu, napravili su testiranja na miševima. Nakon što su ih genetski modificirali tako da su bili skloni razvoju tumora na vidnom živcu, izazvali su kod nekih legla oboljenje od astme.

Zanimljivo je da miševi s induciranom astmom nakon tri i šest mjeseci nisu pokazali znakove razvoja tumora na mozgu, dok su miševi bez astme imali očekivani razvoj raka mozga.

Dakle, nalazi ove studije pokazuju da postoji neka veza između štete koju na plućima stvara astma i sprječavanja razvoja tumora na mozgu. No, što bi to moglo biti?

"Naravno, nema smisla uzrokovati astmu kod ljudi, jer to može biti smrtonosna bolest"

Nakon detaljnije analize obje skupine miševa znanstvenici su ustanovili da kod njih postoji jasna razlika u ponašanju njihovih T-stanica.

"Naravno, nema smisla uzrokovati astmu kod ljudi, jer to može biti smrtonosna bolest. Ali što ako bismo mogli nekako prevariti T-stanice da pri ulasku u naš mozak pomisle da su T-stanice astme te da tako umanje nastanak i rast tumora na mozgu?" rekao je neurolog David Gutmann sa Sveučilišta Washington.

Znanstvenici su uočili da protein dobiven iz T-stanica možda nije sjajan za pluća, ali bi mogao imati antikancerogene učinke u mozgu. Točnije, otkrili su da je povećana razina dekorina duž optičkog živca miša zaustavila lokalne T-stanice da aktiviraju mikroglije, imunološke stanice koje su povezane s rastom kancerogenih tumora.

Stoga je moguće da bi liječenje dekorinom moglo inhibirati nakupljanje kancerogenih stanica kod ljudi, iako će za potvrdu te hipoteze biti potrebna daljnja istraživanja.

Studija naziva Asthma reduces glioma formation by T cell decorin-mediated inhibition of microglia objavljena je u časopisu Nature Communications.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.