Suverenist Pavliček: Hrvatska je primjer zašto ne treba uvoditi euro

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Suverenist Marijan Pavliček ustvrdio je danas u Hrvatskom saboru kako je Hrvatska postala primjer zašto ne treba ulaziti u eurozonu te je prozvao vladu da nije povukla ni jedan mehanizam kako bi građane, kod uvođenja eura, zaštitila od neopravdanog povećanja cijena.

Naša vlada nije povukla ni jedan konkretan korak, posljedica nečinjenja je da već nekoliko mjeseci imamo dvoznamenkastu stopu inflacije, rekao je zastupnik predstavljajući interpelaciju o radu vlade vezano za nedovoljnu zaštitu građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura.

"Tri vala poskupljenja"

Interpelaciju je na poticaj Hrvatskih suverenista početkom godine podnijelo 16 oporbenih zastupnika.

Pavliček kaže da su troškovi života u dvije godine porasli gotovo 20 posto te da je inflacija prehrambenih proizvoda i pića mjesecima od 15 do 20 posto.

Neopravdani rast cijena zbog uvođenja eura dodatno će smanjiti kupovnu moć, ustvrdio je.

Naveo je kako su Hrvatsku pogodila tri vala poskupljenja: prvi početkom rujna prošle godine, uoči dvojnog iskazivanja cijena, drugi tijekom jeseni zbog inflacije i treći netom nakon ulaska u eurozonu. Došlo je do drastičnog poskupljenja roba i usluga, što je potvrdio i Državni inspektorat, kazao je Pavliček.

"Godinama upozoravamo da Hrvatska nije spremna na euro"

Podsjetio je i kako su Suverenisti unatrag dvije godine upozoravali da Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu te da u nju ulazimo u doba najveće neizvjesnosti i inflacije. "Unatoč svemu tome, vlada se nije obazirala na naša upozorenja, premijer nas je ugurao u eurozonu, jer je to bio njegov politički projekt", ustvrdio je. 

Suverenisti svojom interpelacijom, koju je vlada odbacila, traže da se ministra gospodarstva obveže da najmanje jednom mjesečno sabor izvijesti što se poduzima po suzbijanju neopravdanog rasta cijena te da nakon usvajanja interpelacije vlada objavi crne liste svih poslovnih subjekata koji su neopravdano dizali cijene, ali i da se za takve ukine državne subvencije za 2023.