Posljednja poruka iz podmornice koja je išla do Titanica: "Ovdje je sve u redu"

Foto: Ocean Gate

Jedna od posljednjih poruka posade podmornice Titan, koja je prošle godine išla do Titanica, glasi: "Ovdje je sve u redu". Poruku su prije implozije poslali vlasnik Ocean Gatea Stockton Rush, britanski milijarder Hamish Harding te otac i sin Shahzada i Suleman Dawood i Francuz Paul-Henri Nargeolet. Podsjetimo, svi članovi posade podmornice su poginuli.

Njih petorica komunicirala su s brodom za podršku Polar Prince putem tekstualne poruke, prema animaciji koju je predstavila Obalna straža SAD-a, prikazanoj prvog dana saslušanja u vezi s implozijom, piše Sky News.

Podmornica počela gubiti kontakt s posadom broda Polar Price

Posada podmornice počela je gubiti kontakt s posadom na brodu Polar Prince koji su više puta pitali o dubini i težini podmornice dok se spuštala prema olupini Titanica. Posada Polar Pricea također je više puta pitala može li Titan još uvijek vidjeti brod na svom zaslonu u podmornici.

Posljednji odgovor s Titana bio je: "Ovdje je sve u redu". Podmornica je svoj posljednji zaron izvršila 18. lipnja 2023., izgubivši kontakt s pratećim brodom oko dva sata kasnije.

Spasioci su prevezli brodove, zrakoplove i drugu opremu u područje oko 435 milja (700 km) južno od St John'sa, Newfoundland. Potraga za Titanom privukla je globalnu pozornost i olupina je na kraju pronađena na dnu oceana oko 300 metara od olupine Titanica, prema službenom izvješću.

"Treba otkriti činjenice"

Očekuje se da će saslušanje o slučaju implozije podmornice u okrugu Charleston u Južnoj Karolini trajati dva tjedna.

"Cilj je otkriti činjenice vezane uz incident i razviti preporuke za sprječavanje sličnih tragedija u budućnosti. Nema riječi kojima bi se ublažio gubitak koji su pretrpjele obitelji pogođene ovim tragičnim incidentom", rekao je Jason Neubauer iz Ureda za istrage američke obalne straže, koji je vodio saslušanje.

Govoreći na saslušanju, dužnosnici američke obalne straže također su rekli da je Titan bio izložen vremenskim prilikama i elementima tijekom sedam mjeseci skladištenja 2022. i 2023. godine.

Trup podmornice također nikada nije pregledala treća strana, što je standardna procedura, dodali su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.