Švedski policajac otvoreno progovorio o imigrantskom kriminalu: "Vlasti zabijaju glavu u pijesak"

Foto: Facebook

ŠVEDSKI policajac Peter Springare podigao je ogromnu prašinu u toj poslovično liberalnoj zemlji svojom kontroverznom objavom na Facebooku o imigrantskom kriminalu.

U objavu na svom Facebook profilu, koja je od 3. veljače skupila više od 44 tisuće lajkova i više od 18 tisuća šerova, Springare znakovito započinje sljedećim uvodom: "Tako sam jebeno umoran. Ono što pišem ovdje nije politički korektno. Ali nije me briga. Naši umirovljenici su na koljenima, škole su u neredu, zdravstvo je pakao, policija je potpuno uništena. Svi znaju zašto, ali nitko se ne usuđuje reći zašto."

"Osumnjičeni počinitelji: Ali Mohamed, Mahmud, Mohamed..."

Springare nastavlja nabrajajući zločine i imena, odnosno porijeklo počinitelja koje je imao u svojoj službi tijekom jednog radnog tjedna:

"Idemo; evo čime sam se bavio od ponedjeljka do petka ovog tjedna: silovanje, silovanje, pljačka, teški napad, silovanje s napadom i silovanje, iznuda, ucjena, napad, nasilje protiv policije, prijetnje policiji, kriminal s drogom, droga, kriminal, kazneno djelo, pokušaj ubojstva, opet silovanje, opet iznuda i maltretiranje.

Osumnjičeni počinitelji: Ali Mohamed, Mahmud, Mohamed, Mohamed Ali, opet, opet, Christopher...čekaj, je li to istina? Da, švedsko ime se prikralo na rubovima zločina s drogom. Mohamed, Mahmod Ali, opet i opet.

Zemlje koje predstavljaju kriminal ovog tjedna: Irak, Irak, Turska, Sirija, Afganistan, Somalija, Somalija, opet Sirija, Somalija, nepoznato, nepoznata zemlja, Švedska. Za pola osumnjičenih ne možemo biti sigurni jer nemaju valjane dokumente. Što samo po sebi obično znači da lažu o svojoj nacionalnosti i identitetu.

Dakle, govorimo samo o općini Örebro. I ovo zločini zauzimaju 100% našeg kapaciteta za istragu. Eto kako to izgleda ovdje, i kako je bilo zadnjih 10-15 godina."

Policajac promptno prijavljen internoj policijskoj komisiji

Osim što su ga drugi korisnici Facebooka, optužili za rasizam, policajac je prijavljen posebnoj policijskoj komisiji koja će istražiti njegov komentar. No Springare, koji je pred mirovinom pa se ne mora bojati otkaza, ostao je nepokolebljiv i u novoj objavi u subotu odgovorio kritičarima: "Ako ne možete raspravljati o problemu kriminala među imigrantima bez da ga pripisujete rasističkoj propagandi, onda smo u ozbiljnim nevoljama."

Broj nasilnih zločina s imigrantskim počiniteljima mogao bi "preopteretiti i slomiti švedski kazneno-pravni sustav", a glavni problem je "što nitko ne želi govoriti o tome". Žrtve nisu samo urođeni Šveđani, već i "ogromna većina pristojnih imigranata koji žive u strahu među ovim kriminalcima", upozorio je Springare.

Premijer Löfven: "Springareova slika je pogrešna"

Odjek njegovog izlaska u javnost bio je toliki da ga je i sam švedski premijer komentirao. "Ne znam kako to izgleda u Örebrou, ali iz šire perspektive vrlo mi je teško vidjeti da 100% policijskih resursa zauzimaju zločini počinjeni od strane imigranata. Vrlo, vrlo mi je teško prihvatiti takvu sliku, želim navesti da je to pogrešno", kazao je Stefan Löfven u intervjuu za švedski list Expressen.

Upitan bi li policijski službenici trebali imati slobodu da na ovaj način iznose svoje mišljenje, Löfven je odgovorio da oni imaju tu slobodu i da se slobodu govora treba zauzeti. "Ali isto vrijedi i za pružanje točne slike", dodao je.

Kolega: "Slažem se 100%"

Na Facebook grupi nazvanoj "Zauzmite se za Petera Springarea",koja je već prikupila više od 85 tisuća članova, među brojnim porukama podrške javio se i njegov kolega sa 43-godišnjim stažem Tomas Åsenlöv, koji je u svojoj objavi naveo "da se slaže s Peterovim zapaljivim pitanjem 100%" te upozorio da se policijska uprava ne usuđuje stati na njegovu stranu.

"Umjesto toga su uveli Kod 291 koji ima za cilj prikriti sav kriminal vezan uz imigrante. Samo pogledajte zabranu fotografija u policijskim postajama. Užasno je ovo što se događa u današnjoj Švedskoj", zaključio je Åsenlöv.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.