Svemirske agencije ovog tjedna kreću s vježbom za udar asteroida

Foto: 123rf

OVOGA tjedna odvija se vrlo zanimljiva vježba koju provode NASA i Europska svemirska agencija (ESA). Radi se o simulaciji koja podsjeća na scenarij iz znanstveno-fantastičnih filmova, odnosno o tome kako bi trebale reagirati svemirske agencije ako našu Zemlju pogodi izuzetno opasan asteroid, javlja NASA.

Mediji nas konstantno izvještavaju o "bliskim susretima" i "bliskim preletima" objekata koji prolaze blizu Zemlje (eng. near-Earth objects ili NEO), kao što su asteroidi ili kometi, a u mnogim filmovima vidjeli smo razorne valove koji, kao posljedica udara, uništavaju čitave gradove ili čak države. No prava priprema za mogući susret s NEO-om odigrava se uglavnom izvan očiju javnosti.

Pripreme za katastrofu

NASA već godinama provodi razne vrste sličnih simulacija, i to s dobrim razlogom, piše Science Alert. Kada se neočekivano svemirsko tijelo pojavi ispred naših teleskopa, ponekad imamo samo nekoliko dana ili čak sati za pripremu na njihov prolazak ili udar.  

Iako su šanse za katastrofalne posljedice iznimno male, ipak smo, u globalnom smislu, podosta nepripremljeni za iznenadne udare asteroida. Iz toga razloga NASA i ESA kontinuirano rade na planovima za poboljšanje naših mogućnosti što bržeg otkrivanja NEO-a i ublažavanja njihova udara.

20 000 asteroida

Do travnja 2019. pronađeno je 20 000 asteroida s orbitom koja prolazi blizu našeg planeta. S obzirom na to da se u ovom trenutku otkriva 150 novih asteroida mjesečno, taj će broj uskoro značajno porasti.

Procedure ovotjednih vježbi nisu, kako se kaže, zapisane u kamenu. Cilj je istražiti kako promatrači NEO-a, dužnosnici svemirskih agencija, organizacije za hitne slučajeve, donositelji odluka, ali i sami građani mogu reagirati na stvarno predviđanje udara asteroida.  

Simulacije će se provoditi tijekom ovog tjedna za vrijeme peterodnevne konferencije. Voditelji vježbi sudionicima će dati informacije o statusu scenarija na kraju svakog dana te poticati idejna rješenja i povratne informacije na temelju najnovijih izmišljenih podataka.

Kako simulacija započinje?

Simulacija započinje izmišljenom pretpostavkom da su astronomi 26. ožujka "otkrili" NEO koji smatraju potencijalno opasnim za Zemlju. Nakon nekoliko mjeseci praćenja znanstvenici su shvatili da postoji 1% šanse da će ovaj NEO, nazvan 2019 PDC, udariti u Zemlju 2027. godine.  

Sudionici ove vježbe raspravljat će o potencijalnim pripremama za udar asteroida.

NASA je do sada sudjelovala u šest sličnih vježbi koje su se bavile mogućim udarom NEO-a zajedno s Federalnom agencijom za upravljanje kriznim situacijama (FEMA). Ono što je NASA iz toga shvatila jest da službenici FEMA-e nisu usredotočeni na znanstvene detalje o asteroidu.

"Ono što mi želimo znati jest kada i gdje će udariti asteroid te kako će taj udar utjecati na okoliš, odnosno koji će biti opseg i vrsta štete", rekao je Leviticus Lewis iz FEMA-e.

No znanstvene pojedinosti nude odgovore na ta pitanja. NASA-ini znanstvenici stoga nastavljaju raditi na promatranju položaja raznih asteroida, orbitalnom kretanju i karakteristikama jer je to ono što određuje moguće lokacije i učinke.

Možete pratiti simulaciju

ESA će na Twitteru objavljivati informacije o vježbama, uključujući dnevna priopćenja za javnost koja otkrivaju kako će se razvijati scenarij susreta s asteroidom, piše ESA.

Priopćenja će krenuti ovoga ponedjeljka, kada i počinje konferencija, a bit će formulirana kao stvarne informacije o budućem naletu opasnog nebeskog tijela.

Pročitajte više