Sveučilište kupuje zgradu Brodomerkura, rektor zatražio da Grad Split pomogne s 25 milijuna kuna

Foto: Brodomerkur

SPLITSKO Sveučilište želi kupiti zgradu Brodomerkura na Poljičkoj cesti u koju bi se smjestili Filozofski fakultet i Rektorat.

Rektor Šimun Anđelinović danas je gradskim vijećnicima iznio svoje zamisli i zatražio da Grad Split pomogne s 25 milijuna kuna, što je otprilike četvrtina potrebnih sredstava. Napravljene su dvije procjene, jedna na 95, a druga na 101 milijun kuna. Rektor Anđelinović nije htio o konkretnim brojkama.

"U tijeku su pregovori pa ne bi iznosili brojke u javnost. Radi se o odličnoj prilici, zgrada je blizu kampusa, čime bi se studentima omogućilo da koriste sadržaje i kapacitete kampusa. Radi se o odličnoj prilici, no ima još zainteresiranih pa bi morali biti brzi. Danas smo o svemu obavijestili i gradske vijećnike. Nisu loše reagirali", kazao nam je rektor Anđelinović.

Prostor u Radovanovoj za hotel?

Izvorno je bilo predviđeno da se Filozofski fakultet smjesti u kampus, no ovo bi rješenje u potpunosti zadovoljilo dekana Aleksandra Jakira. Njegov fakultet trenutno radi na pet lokacija razasutih po Splitu. Ministarstvo znanosti podržava ideju o kupnji zgrade i koliko je poznato trebali bi osigurati pola iznosa, dok bi ostatak namirilo Sveučilište vlastitim sredstvima.

"Mi bi ispraznili prostor u Radovanovoj ulici u kojem je nekad djelovao Ekonomski fakultet. Grad bi mogao to prodati, lokacija je idealna za hotel. A onda nam ne bi više trebali ni prostori na Peristilu", kazao nam je Jakir.

Baš oko ovog prostora na Peristilu došlo je do disonantnih tonova na relaciji Jakir - Baldasar. Gradonačelniku se činilo da je prostor na top lokaciji zreo za prodaju, no u Filozofskom fakultetu nisu dijelili njegovo oduševljenje.

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.