Objavljena lista: Sveučilište u Zagrebu je među najlošijima na svijetu

Foto: Hina

SVEUČILIŠTE u Zagrebu našlo se pri dnu popisa 980 najboljih svjetskih sveučilišta u 2016. godini prema službenoj listi magazina Times Higher Education. Zagrebačko sveučilište je u posljednjoj kategoriji, između 801. i 980. mjesta. Još više zabrinjava podatak da se ostala hrvatska sveučilišta uopće nisu probila na tu listu.

U istoj kategoriji sa Zagrebom je i Sveučilište u Beogradu, a nešto bolje stoje Slovenci. Univerza v Mariboru smjestila se između 501. i 600. mjesta, a Ljubljana je između 601. i 800. mjesta.

Prvo mjesto drži Sveučilište u Oxfordu, koje je postalo i prvo europsko sveučilište na vrhu popisa od 2004. godine, kada je ova procjena prvi put objavljena. Na drugo mjesto spustio se Kalifornijski tehnološki institut, poznati CalTech, koji je šest godina proveo na vrhu liste.

U prvih deset nalazi se šest sveučilišta iz SAD-a, tri iz Velike Britanije i jedno švicarsko sveučilište, ETH iz Zurciha.


Tablica: Times Higher Education 

Lista magazina Times Higher Education nastaje temeljem najopsežnije analize kvalitete visokoškolskih ustanova koja se trenutno provodi u svijetu. Ocjenjuje se 13 pokazatelja uspješnosti, a u procjeni se visoko vrednuje prijenos znanja, rezultati istraživačkog rada, citiranost i međunarodna reputacija.      .      

Bodove donosi i povoljan omjer predavača i studenata, međunarodna suradnja i prihodi koje sveučilišta ostvaruju na realnom tržištu.

Na ukupnom popisu od 980 najboljih uvjerljivo najbolje stoji SAD, s 148 sveučilišta na listi. Velika Britanija ih ima 91, Japan 69, a Kina 52.

Premda su zapadna sveučilišta najbrojnija, Azija svake godine brzo napreduje, a posebno su uspješna sveučilišta iz Kine, Južne Koreje i Hong Konga. Times Higher Education navodi da je osobito impresivan rast reputacije kineskih sveučilišta, koje sve veći broj znanstvenika svrstava među najbolja na svijetu.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.