Švicarska ublažila propise o zaštiti okoliša radi veće proizvodnje struje

Ilustracija: Shutterstock

ŠVICARSKA vlada objavila je danas da će privremeno ublažiti propise o upotrebi vode kako bi četrdesetak hidroelektrana moglo povećati proizvodnju i spriječiti nestašicu struje ove zime. Propisi će biti ublaženi sedam mjeseci, počevši od subote, i trebali bi omogućiti povećanje proizvodnje električne energije za do 150 gigavat-sati (GWh), stoji u priopćenju vlade.

Četrdesetak hidroelektrana dobilo je novu koncesiju za korištenje vode nakon 1992. godine, uz odredbu da iz ekoloških razloga u okoliš vraćaju više vode od zakonski propisanog minimuma. Bern je sada na sedam mjeseci ublažio tu uredbu.

Imaju 1500 hidroelektrana

Povećani proizvodni kapacitet otprilike odgovara godišnjoj proizvodnji hidroelektrane na rijeci Aare ili 30 posto rezervi hidroenergije koju je vlada zatražila za ovu zimu. Bern tvrdi da će posljedice po okoliš biti opravdane i razmjerne gospodarskoj koristi.

Odluka će vjerojatno privremeno ograničiti migracije riba i njezina bi primjena na dulji rok utjecala na bioraznolikost, vodoopskrbu i kvalitetu vode. Švicarska ima ukupno 1500 hidroelektrana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.