Svjedok na suđenju predsjedniku Republike Srpske: Neće me zastrašiti prijetnje koje dobivam

Screenshot: YouTube/TV BN

BiH DIPLOMAT Gordan Milinić potvrdio je kako je spreman svjedočiti pred državnim pravosudnim tijelima o slučajevima korupcije povezanim s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom te kako neće dopustiti da ga zastraše prijetnje i uvrede kojima je zbog toga izložen, objavilo je sarajevsko "Oslobođenje".

"Sigurno ću svjedočiti na sudu u svim predmetima", kazao je u intervjuu za ovaj list Milinić, koji sada obnaša dužnost ministra-savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a ranije je bio veleposlanik BiH u Rusiji te voditelj predstavništva RS u Moskvi.

Iz Tužiteljstva BiH već je potvrđeno kako će Milinić biti pozvan radi davanja iskaza o slučajevima korupcije o kojima je ranije javno govorio.

Osobno je vidio da je Dodik primio kilogram zlata

On je za komercijalnu BN televiziju (BN TV) prošlog tjedna posvjedočio kako je osobno vidio da je ruski poduzetnik Oleg Burlakov svojedobno Dodiku predao kilogram zlata.

"Mislio sam da je to poklon za Republiku Srpsku i da će Dodik to pohraniti u trezor Srpske", kazao je Milinić dodajući kako je ostao zaprepašten reakcijom Milorada Dodika.

"On je zlato uzeo, zahvalio se i rekao: Odlično, ovo ću pokloniti svom unuku", izjavio je Milinić.

Naznačio je i kako to nije jedina sumnjiva situacija koju bi trebalo ispitati pa je sugerirao kako bi predmetom istrage svakako morala biti i prodaja rafinerije nafte u Bosanskom Brodu ruskom partneru.

Rafineriju, kao i svu prateću infrastrukturu, kupila je tvrtka "Njeftegazinkor", a Milinić tvrdi kako je ona zapravo u vlasništvu niza manjih tvrtki te da je vlasnik barem jedne od njih Dodikov osobni prijatelj Duško Perović.


Burlakov je još 2014. godine odbacio tvrdnje o davanju mita Dodiku, a Perović je ustvrdio kako je "Njeftegazinkor" u stopostotonom vlasništvu "Zarubežnjefta", ruske državne naftne tvrtke.

Milinić pak tvrdi kako za sve što je kazao ima dokaze.

"Normalno je da raspolažem i drugim vrstama dokaza i svjedocima, a od koristi će biti i međunarodna pravna pomoć preko Interpola", kazao je Milinić, dodajući kako ima puno povjerenje u Ministarstvo sigurnosti BiH i pravosudna tijela na državnoj razini.

Milorada Dodika pozvao je da zbog svega što je počinio podnese ostavku ili da se podvrgne poligrafskom vještačenju, no i nakon njega morat će podnijeti ostavku.

"Dodik i SNSD nemaju drugih sredstava nego da me pokušaju diskreditirati kao svjedoka"

"Kod nas Dodik sinu dade tri milijuna (konvertibilnih maraka), javno to prizna i nikom ništa. Prošla su ta vremena, nova vlast inzistira na odgovornosti za kriminal i korupciju", kazao je Milinić aludirajući na aferu povezanu s Dodikovim sinom Igorom, koji je preko noći dobijao povoljne kredite Razvojne banke RS a da uopće nije bio kreditno sposoban niti je te kredite bio u stanju vraćati.


Od trenutka kada je iznio prve optužbe na račun aktualnog predsjednika RS, Milinić je izložen seriji napada iz redova Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Iz te ga stranke sada optužuju da je po moskovskim barovima i kockarnicama trošio proračunske novce te da stoga nije vjerodostojan svjedok.

"Dodik i SNSD nemaju drugih sredstava nego da me pokušaju diskreditirati kao svjedoka", bio je Milinićev komentar, uz tvrdnju kako ima sve potrebne dokumente koji će pokazati da je svoj posao u Moskvi obavljao sukladno zakonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.