Apple, Microsoft i Google posluju fenomenalno

Foto: 123rf

TRI GLOBALNA tehnološka giganta, Apple, Microsoft i Alphabet, prijavila su ukupno oko 57 milijardi dolara dobiti u rekordnom kvartalu, iskoristivši oporavak potrošnje kućanstava i poslovnog sektora. Ipak, tržišta su reagirala hladno. Djelomice zato što su ulagači sumnjičavi da spomenute kompanije mogu nastaviti bilježiti dvoznamenkasti rast i u sljedećim tromjesečjima, piše Bloomberg.

Rastu velikom brzinom

Najveće svjetske tehnološke tvrtke rastu velikom brzinom. Njihove su tržišne vrijednosti ove godine naglo porasle, jer su se svjetska gospodarstva oporavila od najnižih pandemijskih razina. Apple i Microsoft dosegli su dva bilijuna američkih dolara tržišne vrijednosti, što je stvorilo pritisak da se održi tempo.

"Sve tri kompanije, Apple, Microsoft, Google, posluju fenomenalno. Izgledaju stvarno dobro. Savršeno su vođene i njihovi se kupci masovno vraćaju", rekao je u intervjuu za Bloomberg TV Jeremy Bryan, menadžer u Gradient Investmentsu.

"Potrošnja u tehnološkom sektoru je velika"

Iako sve tri kompanije ambiciozno gledaju na budućnost, optimizam ulagača ublažavali su znakovi da je prošlogodišnji zamah možda u opadanju. Microsoft je prvi izašao u javnost u utorak, izvještavajući o prodaji koja je premašila očekivanja analitičara već deseto tromjesečje zaredom.

"Potrošnja u tehnološkom sektoru je velika, što bi moglo dovesti do dvoznamenkastog rasta u fiskalnoj 2022. godini. Međutim, kompanija će teško nadmašiti ove brojke sljedeće godine, pogotovo kad usporedbe postanu uravnotežene", rekao je Anurag Rana, analitičar Bloomberg Intelligencea.

Dionice su u produženom trgovanju pale za čak 3,4 posto, uglavnom zbog zabrinutosti oko rasta poslovanja u oblaku, no potom je Microsoft dao optimističnu prognozu koja je smirila tržište i dionice su se oporavile.

Apple je objavio porast prihoda za 36 posto, potaknut 50-postotnim skokom prodaje iPhonea, središnjeg proizvoda kompanije. No, Appleov će hardver biti ograničen nedostatkom nekih čipova, a unosan posao s uslugama vraća se nižoj stopi rasta, naglasio je glavni financijski direktor Luca Maestri na konferencijskom pozivu s analitičarima.

"Očekujemo vrlo snažan dvoznamenkasti godišnji rast prihoda tijekom kvartala do rujna, no rast prihoda na godišnjoj razini vjerojatno će biti niži nego u drugom kvartalu", rekao je Maestri.

Dionica Applea je ove godine porasla 11 posto

Takav oprez, uslijed izvještaja o rastućim infekcijama novih sojeva koronavirusa, mogao bi ohladiti investitore. Već su uložili stotine milijardi dolara u dionice najvećih tehnoloških kompanija. Dionica Applea je ove godine porasla 11 posto (do zatvaranja burze u utorak), vrijednost dionice Alphabeta porasla je za 51 posto, a Microsoft je skočio za 29 posto

Alphabet objavio sjajne brojke

Alphabet je također objavio sjajne brojke, uglavnom pokazujući oporavak u Googleovom glavnom poslovanju s oglasima, koji je rastao 69 posto na godišnjoj razini. To se dogodilo nakon anomalije u drugom tromjesečju 2020. godine, kada je širenje koronavirusa zaustavilo gospodarstvo i pogodilo potrošnju na oglase. Ove godine Google je profitirao od ponovnog porasta maloprodaje i turističkih putovanja, rekli su njegovi direktori.

"Uz ogromnu suzdržanu potrošnju koja izlazi iz pandemije kompanije za internetsko oglašavanje bilježe velike koristi. Unatoč tome što su se dionice Alphabeta popele preko 50 posto ove godine, ovi snažni rezultati i pozitivni industrijski trendovi više nego opravdavaju ovaj razvoj situacije i sve veću cijenu dionica", napisao je Christopher Rossbach, glavni investicijski direktor u J. Stern & Co.

Ipak, Alphabet je suzbio optimizam u pogledu budućnosti nakon odličnog kvartala. Potrošnja kućanstava sigurno se poboljšala, istaknula je financijska direktorica Alphabeta Ruth Porat, prije nego što je dodala: "Vjerujemo da je još uvijek prerano prognozirati dugoročne trendove dok se tržišta ponovno otvaraju, posebno s obzirom na nedavni porast slučajeva covida-19 na globalnoj razini."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.