Teroristički napad na Židove u New Jerseyju izveli su crnački ekstremisti

Foto: EPA/New Jersey Attorney General

ORUŽANI napad koji je u utorak izvršen u američkoj saveznoj državi New Jersey istražuje se kao "domaći terorizam motiviran antisemitskim i antipolicijskim uvjerenjima".

"Vjerujemo da su osumnjičeni imali stavove koji odražavaju mržnju prema židovskom narodu, kao i mržnju prema policiji", izjavio je državni odvjetnik New Jerseyja Gurbir S. Grewal pozivajući se na dokaze i ispitivanja svjedoka. 

Podsjetimo, napadači su ubili troje civila i jednog policajca, dok su još dvoje policajaca i jedan civil ranjeni. Nakon višesatne policijske opsade trgovine u kojoj su se napadači zabarikadirali policija je u razmjeni vatre ubila dvoje napadača. 

>> U pucnjavi u New Jerseyju ubijeno 6 ljudi: policajac, 3 prolaznika i 2 napadača

Ubili policajca pa upali u košer trgovinu i pobili troje ljudi

A ubojice su bili David N. Anderson (47) i njegova partnerica Francine Graham (50). Njih dvoje su, naoružani poluautomatskom puškom AR-15, sačmaricom Mossberg i pištoljima Ruger i Glock 17, prvo kod obližnjeg groblja ubili policijskog detektiva, inače oca petero djece. Zatim su uletjeli u židovsku trgovinu i ondje ubili troje civila - 33-godišnju vlasnicu trgovine, 49-godišnjeg zaposlenika i 24-godišnjeg kupca te ranili još jednu osobu. 

Antisemitska motivacija napada bila je jasna iz same mete, supermarketa sa židovskom košer hranom smještenog u četvrti Greenville, u koju se posljednjih godina doselio velik broj ultraortodoksnih Židova. Oni su se doselili iz New Yorka, koji ima daleko veću zajednicu ultraortodoksnih Židova, privučeni nižim cijenama stanova u New Jerseyju.

"Očito su ciljali baš tu trgovinu. Očito su ciljali policiju Jersey Cityja", izjavio je državni odvjetnik Craig Carpenito pozivajući se na snimke nadzornih kamera. 

Simpatizeri sekte Crni hebrejski Izraelićani

No posebno je zanimljivo što su napadači, inače Afroamerikanci, simpatizirali crnačku sektu Crni hebrejski Izraelićani, barem sudeći prema njihovim objavama na društvenim mrežama. Američke udruge za ljudska prava Južnjački centar za siromaštvo i pravo (SPLC), Antidifamacijska liga (ADL) i FBI zaključili su da ova sekta sadrži "ekstremističko krilo" koje vjeruje u "crnačku nadmoć", svojevrsno naličje rasističkih skupina koje vjeruju u bjelačku nadmoć.

Anderson je, dapače, ranije i bio pripadnik grupe koja pripada Crnim hebrejskim Izraelićanima, rekao je policijski izvor za USA Today. Vođe Crnih hebrejskih Izraelićana u New Yorku, pak, poriču ikakvu vezu s napadom i tvrde da ne poznaju napadače. Ipak, FBI je danas pretražio sjedište te sekte u Harlemu.

>> Vidjeli ste video u kojem se mladi trumpovci rugaju Indijancu? Pojavio se novi

Radi se, inače, o istoj sekti čiji su članovi bili uključeni u incident u centru Washingtona u siječnju ove godine, kad su bjelački srednjoškolci koji su izražavali potporu Donaldu Trumpu i zabrani pobačaja bili nepravedno optuženi za rasističko maltretiranje indijanskih prosvjednika. 

Palestinsko-američka kongresnica: Bjelačka nadmoć ubija. Ubojice bili crnci

Unatoč tome što su napadači iz Jersey Cityja bili Afroamerikanci i, po svemu sudeći, crnački supremacisti, ljevičarska palestinsko-američka kongresnica Rashida Tlaib komentirala je ovaj napad na sljedeći način: "Ovo je srceparajuće. Bjelačka nadmoć ubija."

Ova kongresnica, inače bliska puno poznatijoj kolegici Alexandriji Ocasio-Cortez, svoj je lažan komentar ubrzo izbrasala, ali ne rije nego što je izazvao je nevjericu i osudu u konzervativnim krugovima na društvenim mrežama. Konzervativni novinar Andy Ngo, koji je sam bio meta sramotnog napada tzv. Antifa prosvjednika u Portlandu, Oregon, prozvao je Tlaib spominjući i prošli rasistički incident koji je osudila, a koji se pokazao lažnim. 

Voditelj podcasta i komentator Dave Rubin, poznat po svojoj kritici političke korektnosti i kao jedan od pripadnika takozvanog Intelektualnog dark weba, komentirao je da se činjenica da su napadači bili "crni supremacisti" ne slaže s "progresivnim umnim virusom" koji Tlaib ima, a prozvao je i medije što navodno prikrivaju ovu neugodnu činjenicu.

Konzervativni komentator i autor Ben Shapiro također je prozvao medije za pristranost: "Ako (terorizam) dolazi od bjelačkih supremacista, onda zaslužuje medijsko pokrivanje i potiče razgovor koji se vrti oko Trumpa; ako je to samo golemi skok u antisemitskim napadima koje vrše nebjelački supremacisti, onda ne zaslužuje ni spomen."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.