Thomas Piketty ima zanimljivu teoriju o tome tko je kriv za uspon Islamske države

Foto: FAH

JEDAN od najutjecajnijih ekonomista današnjice Thomas Piketty iznio je u svom blogu zanimljivu teoriju o tome što je uzrokovalo uspon Islamske države i drugih terorističkih skupina na Bliskom istoku. Kao glavne krivce proziva zapadne zemlje.

Ekonomska nejednakost na Bliskom istoku generator je nejednakosti u političkom i društvenom sustavu, a to dovodi do jačanja radikalnih ideja i terorizma, smatra Piketty. Bogatstvo od eksploatiranja nafte koncentrirano je u rukama nekoliko malih monarhija, koje kontroliraju između 60 i 70 posto prihoda, a s druge strane u tim državama živi tek 10 posto stanovnika tog područja, prenosi tvrdnje Pikettyja The Independent.

"Unutar tih monarhija mali broj ljudi kontrolira većinu bogatstva, dok je velika većina stanovnika, uključujući žene i izbjeglice, u poluropstvu. Takvi su ekonomski uvjeti postali opravdanje džihadistima, zajedno s nizom ratova u regiji u kojima su svoje prste imale i zapadne sile.

Te režime vojno i politički podržavaju zapadne sile, presretne što mogu dobiti neke mrvice da bi financirale svoje nogometne klubove ili prodale nešto oružja. Nije ni čudo da naše lekcije o socijalnoj pravdi i demokraciji nisu pretjerano prihvaćene među mladima na tom području”, piše Piketty.

Zapadne zemlje trebaju dokazati da im je više stalo do društvenog razvoja nego do svojih financijskih interesa i trebaju se boriti protiv terorizma i nejednakosti ekonomijom, smatra Piketty.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.