Ovo je čovjek zbog kojeg su se posvađali Plenković i Divjak

Foto: Hina

HDZ na čelo kurikularne reforme želi postaviti Matka Glunčića, državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja koji se protivi spomenutoj reformi, zbog čega je došlo do sukoba na relaciji HDZ-HNS. HNS cijelo vrijeme ističe da im je kurikularna reforma strateški projekt i ne žele na čelu radne skupine Glunčića, koji se protivi istoj, pa je zato sinoć tek u 22 sata završio sastanak premijera Andreja Plenkovića i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, ali bez dogovora.

Plenković želi Matka Glunčića kao voditelja Ekspertne radne skupine, a Divjak se tome oštro protivi.

Od izvora bliskog ministrici Divjak doznali smo da postoje 4 ključna razloga zbog kojih ministrica ne želi Glunčića na čelu reforme.

"Kao 1., on ne zadovoljava uvjete, kao 2., otvoreno govori protiv reforme, kao 3., njegovo je imenovanje kontra plana rada vlade i preporuka Europske komisije koja podupire provođenje reforme i kao 4., Glunčić je bio u vijeću roditelja jedne škole koja se prijavila za sudjelovanje u eksperimentalnom provođenju reforme i otvoreno blokirao da škola bude uključena u eksperimentalnu provedbu reforme", rekao nam je izvor blizak ministrici koji je potvrdio da je sastanak ministrice i premijera trajao 9 sati, s tim da je na neko vrijeme prekinut jer je premijer imao sastanak i oko Agrokora i oko zagađenja pitke vode u Slavonskom Brodu.

Novi sastanak krajem ovog tjedna

Sastanak bi se, doznajemo od izvora, trebao nastaviti krajem ovog tjedna.

Od izvora iz HNS-a pak doznajemo kako oni potpuno stoje iza ministrice i da će inzistirati na tome da se reforma provede.

Također doznajemo kako je Plenković, koji je na čelu Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, koje odabire voditelja Ekspertne radne skupine (ERS), htio imenovati Glunčića, međutim na kraju ipak nije, iako da je htio, mogao je nadglasati ministricu Divjak. No to bi značilo velike probleme za Plenkovićevu vladu jer HNS stalno ističe da im je reforma ključni projekt, a ako bi se ona zaustavila, onda bi se mogla raspasti i vlada.


No, izvor blizak ministrici kaže da ne dolazi u obzir da se reforma zaustavi.

"Reforma ide svakako, eksperimentalna faza provođenja reforme od jeseni je u potpunosti pod nadležnosti ministarstva i odabir voditelja ERS ne utječe na proces reforme. Mi radimo na edukaciji učitelja, odabrali smo već škole u kojima će se reforma provoditi od jeseni.

S druge strane, ERS ima važnu ulogu, on je potpora Ministarstvu i sudjeluje u svim procesima, pomažu u provedbi reforme i zato je važno da na čelu ERS bude osobe koja podupire provođenje reforme, a ne da joj se protivi", rekao nam je izvor blizak ministrici.

Glunčić se protivi reformi, a želi joj biti na čelu

Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja koji se javno protivio kurikularnoj reformi, sad joj želi biti na čelu.

Ovaj docent na PMF-u bio je u timu ljudi koje je pri izradi kurikularne reforme vodio Boris Jokić, a opirao se predloženom modelu i počeo žestoko kritizirati reformu.

Iako je državni tajnik u njenom Ministarstvu, on se bez konzultacija s ministricom kandidirao za voditelja Ekspertne radne skupine za reformu. Izjavio je i tada kako se ne slaže s eksperimentalnim uvođenjem kurikularne reforme, navodeći kako stvari nisu dovoljno pripremljene.

Glunčić je poznat i po svom obrazloženju slabih rezultata učenika na međunarodnom PISA istraživanju. U prosincu 2016. je izjavio kako slabe rezultate treba uzeti s malom sumnjom, jer su kod nas u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine.

"U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Kod nas u statistiku su ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine. Uzimamo sve zajedno unutra", rekao je tad Glunčić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.