Tko je Milivoj Špika: Profesor tjelesnog dobio 131 glas i posao preko veze, a sad preslaguje vladu

Foto: FAH

MILIVOJ ŠPIKA, predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno, koji je prije nekoliko dana objavio da će formirati zastupnički klub sa strankom Milana Bandića i da se formirala nova parlamentarna većina, na izborima u 10. izbornoj jedinici gdje se natjecao na listi Domoljubne koalicije, osvojio je samo 131 preferencijalni glas, najmanje na listi.

Špika, dosad prilično nepoznat u politici, u Sabor je ipak ušao zahvaljući aranžmanu s HDZ-om koji mu je dodijelio 4. mjesto na izbornoj listi. No, činjenica da se političar koji je na izborima dobio tek 131 glas danas predstavlja kao odlučujući faktor parlamentarne većine, nije najkontroverzniji detalj iz političke karijere Milivoja Špike.

Zastupnik umirovljenika nije umirovljenik

U biografiji ovog saborskog zastupnika stoji kako je rođen u Trogiru 1959. godine. Profesor je tjelesnog odgoja i član Mense, a iako na službenim web stranicama njegove stranke stoji da je trenutno zaposlen kao pomoćnik glavnog tajnika za sportski program u Sportskom savezu grada Zagreba. Međutim, u Sportskom smo savezu doznali da više nije njihov zaposlenik.

Špikino ime se prvi put u politici spominje kroz članstvo u HSS-u. Tjednik Nacional ga spominje još 2004. godine među 200 političara u nadzornim odborima, a uz njega se navodi iznos godišnjeg prometa poduzeća od 95 milijuna kuna. Kako doznajemo, Špika je bio u nadzornom odboru Splitske zračne ruke.

Na svoju je prvu funkciju u predstavničkom tijelu Milivoj Špika došao na lokalnim izborima u Trogiru 2001. godine. Prvi mandat odradio je kao trogirski gradski vijećnik, a 2005. godine se kandidirao kao nositelj nezavisne liste za gradsko vijeće, Špika je uspio postati gradski vijećnik s 292 glasa, za 161 glas više nego što ih je dobio na parlamentarnim izborima prošle godine.

Blok punoljetni zajedno


Špika se umirovljeničkim pitanjima počeo baviti već sa 47 godina. 2007. godine radio je, naime, na kampanji Hrvatske stranke umirovljenika za parlamentarne izbore.

Tri godine kasnije karijera mu je napredovala osnivanjem stranke Blok umirovljenici zajedno, čiji je postao predsjednik, iako ni do tada pa sve do danas nikad nije bio u statusu umirovljenika. U statutu stranke Blok umirovljenici zajedno doista nigdje ne stoji da njihovi članovi i dužnosnici moraju biti umirovljenici, samo da moraju biti punoljetni i prihvaćati program i statut BUZ-a. Doduše, taj uvjet ne postoji ni u statutu druge umirovljeničke parlamentarne stranke, Hrvatske stranke umirovljenika.

Lazar Grujić, čelnik Stranke umirovljenika ispričao nam je kako je osnivanje nove stranke bila njegova inicijativa i to s ciljem objedinjavanja umirovljeničkih stranaka.

Unosio vijesti na web i na Facebook

"Došli smo do ideje da stvorimo zajedničku platformu pod neutralnim imenom Blok umirovljenici zajedno kako bi se sve umirovljeničke stranke okupile i zajedno izašle na izbore. Stranka umirovljenika je svojim novcem i logistikom pokrenula tu novu stranku i registrirala je. Špika je u to vrijeme bio moj zamjenik u Stranci umirovljenika", priča nam Grujić.

Grujić kaže da je Špiku upoznao 2007. dok su obojica bili angažirani na izbornoj kampanji u Hrvatskoj stranci umirovljenika, koja je na posljednjim dvama parlamentarnim izborima bila dio koalicije okupljene oko SDP-a.

"On je informatički pismen i dosta je inteligentan, član je Mense i prema kvocijentu inteligencije u vrhu u Hrvatskoj. Surađivali smo zajedno na pripremama za izbore 2007. godine", objasnio je.

Nakon raskola u Hrvatskoj stranci umirovljenika, Grujić prelazi u Stranku umirovljenika, gdje ubrzo postaje predsjednik, a sa sobom dovodi i Špiku kojeg odabire za tajnika. "Njegov je zadatak bio da obavlja redovne poslove tajnika i unosi vijesti na Facebook i web stranicu stranke", pojasnio je Grujić.

Prisvojio ime stranke?

Suradnja između Grujića i Špike trajala je i nakon osnivanja Bloka umirovljenici zajedno, no onda je došlo do razlaza.

"Špika se odcijepio od nas, uzeo je ime koje sam ja registrirao ispred stranke Umirovljenici zajedno. Nemamo ništa protiv da ta politička stranka djeluje, ali ne pod tim imenom koje smo formirali za izbore 2011. godine", kaže Grujić.

Dodaje da je ime Blok umirovljenici zajedno registrirano u Zavodu za intelektualno vlasništvo kao vlasništvo Stranke umirovljenika, i to sve do 2020. godine. Grujić zbog svega što se događalo sumnja da je Špika sve radio iz osobnih interesa, a ne interesa umirovljenika.

"Ako je netko došao iz Trogira ovdje, pitanje je zašto je došao, sumnjam da je turistički", dodaje Grujić. Potvrdio nam je i da je Stranka umirovljenika podnijela tužbu Trgovačkom sudu i da je spor oko imena još u tijeku. Grujić je uvjeren da Špika ne zastupa interese umirovljenika, a u njegovom prelasku u Bandićev klub vidi samo osobni interes. Špika je, naime, još do prije mjesec i pol dana bio zastupnik u zagrebačkoj gradskoj skupštini gdje je podržavao Bandića.

Prešao Bandiću "zbog promjena odnosa snaga"

"Mi smo za posljednje izbore potpisali koaliciju sa strankom Milana Bandića, ali kajemo se jer se ne slažemo s tim što oni rade. Evidentno je da trguju mandatima u Saboru i da se preslagivanje radi iz interesa. Najbolje bi bilo da se ide na nove izbore", uvjeren je Grujić.

Špika tvrdi da interesnog motiva za prelazak Bandiću nema.

"Nije me ništa motiviralo, to je realitet i trenutno stanje odnosa snaga u ovim konstelacijama odnosa. Kako će tko to tumačiti, to je njegova stvar. Nisam prešao u klub Milana Bandića nego se formira novi klub zastupnika sa strankom Bandić Milan 365", rekao nam je Špika.

Potvrdio nam je da je radio odnose s javnošću za Hrvatsku stranku umirovljenika gdje je upoznao Grujića i da mu je bio tajnik u Stranci umirovljenika. Kako se za taj posao tražilo njegovo preseljenje iz Trogira u Zagreb, otvoreno nam je rekao da je od Grujića tražio da mu nađe posao.

Zaposlili ga u upravi za ceste Zagrebačke županije, nije pitao tko i kako

"Ja sam pristao doći u Zagreb i biti tajnik SU-a samo na jedan način - da mi prvo osiguraju posao. Kad su oni to riješili i zaposlili me u Upravi za ceste Zagrebačke županije ja sam preselio u Zagreb. Nisam pitao tko i kako mi je osigurao posao, ali imali su upražnjeno radno mjesto na koje sam se ja zaposlio", objašnjava Špika koji je do tada radio kao jedan od rukovoditelja Sportske dvorane u Trogiru kako se kao kineziolog zaposlio u Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije, na mjestu tajnika ureda ravnatelja.

"Da, ja sam omogućio Špiki da dalje živi i radi s obzirom da je tada bio u nekakvom sporu sa svojim poslodavcem i nije primao plaću. Tada sam bio član skupštine Zagrebačke županije i član vladajuće koalicije. On se javio na natječaj koji je bio u sklopu kadroviranja po županijskim poduzećima i dobio je posao", otkrio je kako se politički kadroviralo Grujić.

Prije Sabora zarađivao 13 tisuća kuna


Dužnost tajnika u županijskoj upravi za ceste obnašao je do 2014. godine kada je postao pomoćnik glavnog tajnika Sportskog saveza grada Zagreba, gdje je radio dok nije postao saborski zastupnik. Bio je i zastupnik u zagrebačkoj gradskoj skupštini i tajnik dva skupštinska odbora, a mjesečna primanja iznosila su mu oko 13 tisuća kuna.

Tvrdi kako je Blok umirovljenici osnovao s još 140 osnivača i da je Grujić otišao od njega, a ne obrnuto jer Grujić nije želio ići s HDZ-om. Potvrdio je da spor s Grujićem oko imena stranke još uvijek traje, a priznao je i da je dio novca za stranku Blok umirovljenici zajedno dolazio od Stranke umirovljenika. Grujiću je poručio da mu zaoštravanje odnosa s njim ne treba u trenutku kada se želi ponovno približiti Bloku umirovljenici zajedno.

Špika smatra da nema ništa sporno u tome što preslaguje saborsku većinu iako je osvojio samo 131 glas na izborima.

Dogovorio se da ima najmanje glasova?

"Ja jesam faktor i osobno i kao politička stranka. Trebate imati podatak da smo se mi u 10. izbornoj jedinici dogovorili da ne idemo na osobne, preferencijalne glasove. Ja sam taj posao u 10. izbornoj jedinici odradio profesionalno i vrhunski, a osvojio sam najmanje preferencijalnih glasova jer je to bio dogovor.

Jedan dio kolega iz HDZ-a je unatoč dogovoru radio osobnu kampanju, mada je to bilo zabranjeno. Ja sam odradio sve kako treba i neka sad oni koji kažu da sam osvojio malo glasova traže koliko od 25 tisuća glasova koji nisu bili preferencijalni sam dobio ja osobno ili Blok umirovljenici zajedno", poručuje Špika i dodaje da 131 glas spominju njegovi suparnici kad nemaju argumenata te da rejting njegove stranke raste iz dana u dan.

Špika je inače bio jedan od zastupnika koji se pobunio na najavu Mosta da se plaće zastupnika smanje da 9,999 kuna. Tada je rekao da su njegova primanja prije ulaska u Sabor bila znatno veća od tog iznosa. Nama je potvrdio da nikada nije bio u statusu umirovljenika jer "nikada ni od koga nije tražio niti uzeo išta za osobnu korist koristeći zakonske mogućnosti", a naglasio je i da je bio dragovoljac Domovinskog rata. Danas kao saborski zastupnik kojeg je na izborima podržao 131 birač, mjesečno zarađuje oko 15 tisuća kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.