"To je zločin": 3-godišnjakinje u Dagestanu podvrgnute genitalnom sakaćenju

Foto: 123rf

USPRKOS tome što su Ujedinjeni narodi strogo osudili genitalno sakaćenje djevojaka diljem svijeta, jezivi postupak i dalje se prakticira na mjestima kao što su zabačena sela u ruskom Dagestanu, gdje djevojčice, često tek trogodišnjakinje, bivaju izložene tom stravičnom postupku.

U razgovoru za RT, jedna od dagestanskih seljanki kazala je kako je to nešto što se smatra normalnim za žene u njezinoj zajednici te kako ona na to ne gleda kao na problem.

"Prema islamu, nužno je rezanje. Žena koja nije prošla kroz to ne može se smatrati muslimankom. To je tradicija, zato to radimo", kazala je.

Lokalni ginekolog Hadijat Ajubova također kaže kako smatra da praksa nije kriva, s obzirom na to da "ne šteti zdravlju ženama".

"Organi se ne uklanjaju, a nikad nisam čuo da je neka cura rekla kako se nakon postupka smanjila njezina podražljivost", kazao je Ajubova.

Novi zakon bi trebao kriminalizirati praksu

Istraživačka novinarka Marina Ahmedova, koja surađuje s grupama za ljudska prava u Dagenstanu, za RT je kazala kako je u intervjuima saznala da se praksa provodi "kako bi se spriječilo da žene varaju muškarce, kako bi se smanjila seksualna želja u žena te kako bi se žene spriječile da stupaju u seksualne odnose prije braka".

"Ukoliko se punoljetna žena odluči na to, to je njezino tijelo i njezina odluka. No, kada se postupak provodi na malim djevojčicama koje nisu same donijele tu odluku, onda smatram da se radi o zločinu", rekla je Ahmedova.

Ruski zakonodavci su nedavno predložili zakon prema kojemu bi se genitalno sakaćenje žena tretiralo kao zločin, koji bi za sobom povlačio kaznu od i do 10 godina zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.