Tražili smo stan za najam u Zagrebu, evo što se nudi i koliko košta

Foto: Index

Cijene najmova u posljednje tri godine rapidno rastu i dosežu gotovo nevjerojatne razine. Index je obišao nekoliko nasumično odabranih zagrebačkih stanova po raznim oglasnicima kako bismo vidjeli što se nudi i po kojim cijenama. Ispitali smo i kako vlasnici stanova gledaju na kućne ljubimce i što misle o iznajmljivanjima ljudima različitih seksualnih orijentacija.

Većinu najmodavaca nije briga s kim ćete živjeti u stanu i hoćete li sobu od 15-ak kvadrata plaćati sami ili je dijeliti s curom, dečkom, cimerom, cimericom, pa čak i više njih. Zabrinjava ih samo hoćete li na vrijeme i dugoročno moći plaćati stanarinu, pa su skoro svi pitali čime se bavimo i možemo li plaćati stan. I dok su nam vlasnici stanova to pitanje postavljali u razgovoru, agenti su bili mnogo izravniji i katkad nas to pitali i prije nego što su nam uopće pristali pokazati stan. Kućni ljubimci, pak, nisu bili dopušteni u svim stanovima.

Otprilike pola dostupnih stanova iznajmljuje se preko agencija koje uzimaju proviziju za ugovaranje iznajmljivanja. U većini slučajeva trošak provizije plaća stanoprimac, i to uglavnom u iznosu jednog mjeseca najma. Taj iznos plaća se u prvom mjesecu najma, što znači da stanoprimac prvi mjesec mora platiti polog, proviziju i najam, što često iznosi više od jedne i pol prosječne hrvatske plaće. 

Primijetili smo neke oglase koji navode različite cijene za radnike i za bračne parove. U telefonskom razgovoru agent je rekao da je vlasnik stan namijenio za radnike, kojima bi cijena bila 170 eura po osobi, a da bi za par fiksna cijena bila 700 eura. Kad smo pitali u čemu je razlika, rekao je da u slučaju da su u stanu strani radnici, maknu sav namještaj kako bi moglo stati što više kreveta. U stan od 60 kvadrata planiraju smjestiti 6-7 radnika. Drugi stanodavac nam govori da "ne bi preporučio dotični stan za naše jer je namještaj star. Stan je namijenjen za strane radnike." 

Črnomerec, 28 kvadrata, 650 eura s režijama

Za jedan stan na području Črnomerca u oglasu je pisalo da ima 28 kvadrata, no činio se puno manji. Kroz vrata se odmah ulazi u jedinu sobu, bez hodnika, a dva metra od ulaznih vrata je veliki bračni krevet. Ima dva dvokrilna ormara, jedan za odjeću, a drugi za jakne i cipele. Krevet je okrenut prema novoj kuhinjici, u kojoj su dvosjed i blagovaonski stol sa stolicama.

U oglasu je pisalo da je cijena najma 500 eura, a za režije nije pisalo ništa. No po dolasku na lokaciju vlasnica objašnjava da je stanarina 650 eura, a 500 eura je polog.

"500 eura je, naravno, bez režija, pa kako bi režije bile uključene u to? Režije su 150 eura, tako da bi morali plaćati 650 eura. Do te cifre došla sam tako da sam pitala prijatelje koji žive u garsonijerama koliko mjesečno plaćaju režije i rekli su da plaćaju 150 eura", rekla je.

Kada smo joj rekli da trenutno živimo u stanu od 56 kvadrata u širem centru grada i plaćamo režije 120 eura, jako se začudila. Na kraju smo joj rekli da nam je to ipak previše i zahvalili što nam je pokazala stan.

Črnomerec, 33 kvadrata, 450 eura s režijama

Stan se nalazi 9 autobusnih stanica i još pet minuta pješke od okretišta na Črnomercu. Sastoji se od jedne sobe, u kojoj su kauč, kuhinja, blagovaonski stol i ormar. Kupaonica je novija i ima veliku kadu.

U oglasu koji smo našli u jednoj grupi za najam stanova na Facebooku pisalo je da je stanarina s uključenim režijama 470 eura. Vlasnica nam je po dolasku rekla da je cijena ipak 450 eura, a toj su promjeni možda pridonijele negativne reakcije ispod oglasa. Također, u oglasu je pisalo da je stan pogodan za maksimalno dvije osobe.

"Kada uzmete u obzir što je sve uključeno u cijenu stana, vidite da je on sam zapravo 330 eura. U cijenu od 450 eura su vam uključene režije i prijava", objasnila je. Listajući ranije oglase za isti stan, vidjeli smo da se za njega ljetos tražilo 300 eura, a da su režije bile 60.

Trnje, 17 kvadrata, 300 eura

Ovo je bio najjeftiniji stan koji smo pogledali, a nalazi se u malenoj kući. Radi se o jednoj sobi, u kojoj su dva ormara, kauč, malena kuhinja i stol s jednom stolicom. U oglasu je bilo naglašeno da nisu dozvoljeni kućni ljubimci ni pušenje.

Režije su fiksne i iznose 65 eura plus 20 eura za grijanje zimi. Vlasnik živi u kućici pored stana i rekao je da je jako izbirljiv po pitanju stanara. "Nije mi svejedno tko će živjeti ovdje pored mene. Javlja se jako puno stranih radnika, no ja bih radije nekog našeg ovdje. Isto mi je važno da je osoba pristojna i uredna", rekao je.

Trnje, 52 kvadrata, 650 eura + agencijska provizija

Sljedeći stan pogledali smo u prizemlju novije zgrade. Stan nam je pokazao agent s kojim smo se našli u kafiću. Prije nego što smo došli do stana, morali smo potpisati dokument kojim smo se obvezali na plaćanje agencijske provizije u slučaju da se odlučimo za najam, a tražio je i naš OIB i adresu stanovanja.

Stan je bio starije namješten, a namještaj je otprilike s prijelaza stoljeća. Pitali smo agenta možemo li se dogovoriti s vlasnicima da izbacimo nešto namještaja i kupimo novi, u dogovoru s vlasnicima ili o svom trošku. Agent nam je objasnio da nije moguće micati ništa, pa čak ni dvije stare uredske stolice iz spavaće sobe.

Cijena stana je 650 eura, a u oglasu je bilo navedeno da se traže polog i agencijska provizija. Agencija nas je telefonski pitala jesmo li svjesni dodatnog troška prije nego što nam pokažu stan jer od toga ne odustaju.

Agenta smo zatim na licu mjesta pitali za plaćanje, odnosno trebamo li po ulasku u stan platiti i polog i proviziju. Odgovorio je da ne, da se plaća prva stanarina i polog, a zatim agencijska provizija plus PDV. Tim nas je odgovorom malo zbunio, nakon čega nam je objasnio:

"Plaćate prvu stanarinu 650 eura i polog 650 eura. I još plaćate agencijsku proviziju 650 eura plus PDV. Koliko je to? Pa, izračunajte sami, koliko ja znam, PDV je u Hrvatskoj još uvijek 25 posto. Evo, to vam je onda 812 eura za proviziju", rekao je.

Trešnjevka, 27 kvadrata, 480 eura

Stan koji smo pogledali u zgradi u mirnijoj ulici bio je oglašen za 500 eura mjesečno, no kasnije smo vidjeli da su vlasnici cijenu spustili na 480 eura. Stan sa sastoji od jedne sobe i odvojene kuhinje, a navedeno je da je prikladan za jednu ili dvije osobe.

Vlasnici su naglasili da kućni ljubimci nisu dozvoljeni, a u početku su tražili dva pologa. No u razgovoru su objasnili da stan iznajmljuju prvi put i da su iz drugih oglasa dobili dojam da su dva pologa standardna praksa. Nakon što smo im rekli da mnogi stanodavci traže jedan polog, odgovorili su da bi se oko toga mogli predomisliti.

Črnomerec, 2 sobe, 700 eura

Stan se nalazi u blizini Ilice. Sastoji se od dvije sobe, jedne veće i druge manje, a kad smo došli, bio je u procesu čišćenja i renovacije. Stanarina je 700 eura, ugovor je obavezan, a polog pri ulasku u stan plaća se 500 eura.

Vlasnica je u oglasu navela da je pogodan za dvije do tri osobe, a po dolasku nam je rekla da ga može namjestiti kako god želimo.

"Čekam da vidim tko će ga uzeti pa ću ga tada opremiti u dogovoru s najmoprimcima. Ako to bude par, uzet ću kutnu garnituru za jednu, a bračni krevet za drugu sobu. Ako dođu studenti, u svaku će im sobu doći kreveti", rekla je.

Trešnjevka, 56 kvadrata, 550 eura

Radi se o kući koja se nalazi par minuta od stajališta tramvaja, na veoma mirnoj lokaciji. U prizemlju se nalaze prostrani dnevni boravak i kuhinja. Klimave stube vode do potkrovlja, gdje se nalaze spavaća soba i kupaonica. U kući ima prostora za dvije osobe, ali je u dosta lošem stanju te bi trebalo uložiti u obnovu, a cijena je usprkos tome preko pola prosječne plaće.

Trešnjevka, studentska soba, 200 eura plus 30 eura režija

Ovaj veliki stan sadrži dvije jednokrevetne i jednu dvokrevetnu sobu. Cijena po stanaru je 200 eura, a svaki stanar plaća četvrtinu režija, za koje nam vlasnik kaže da obično budu oko 120 eura. Stan je namijenjen za studente. U stan dolazi puno svjetla te ima veliki balkon. Minimalistički je uređen. Ima perilicu i sušilicu rublja i sve druge potrebne kućanske uređaje. Ovo je najpovoljniji od stanova koje smo posjetili, ali dolazi uz suživot s još troje stanara.

Maksimir, dvije sobe, 670 eura plus oko 100 eura režija

Ovaj stan nalazi se na drugoj etaži kuće u kojoj živi stanodavka. Ima kuhinju, kupaonicu te dvije sobe. Svaka soba ima veliki prozor i pogled na zelenilo. Stanodavka je naglasila da voli životinje i obradovalo ju je kad smo rekli da bih uselili s psom, ali je rekla da ako pas napravi bilo kakvu štetu, moramo sve nadoknaditi. Također traži polog i potpisivanje ugovora na godinu dana. Kaže da je otvorena za bilo kakvu promjenu rasporeda namještaja te pribavljanje novog i micanje starog. Stan je blizu prirode, ali je daleko od centra.

Maksimir, 55 kvadrata, 900 eura plus režije

Ovo je najskuplji stan koji smo posjetili, ali je i najbolje opremljen. Ima veliki prostor koji služi kao kuhinja, blagovaona i dnevni boravak, dvije sobe, kupaonicu i odvojeni wc. Moderno je uređen i svi uređaji u stanu su novi. Stan ima mali balkon s istočne i sa zapadne strane. Dočekao nas je bračni par koji je nedavno završio renoviranje stana.

"Zamislili smo da bude za par i eventualno jedno dijete. Ne bi nam baš bilo drago da tu bude veća obitelj, znate, onda se stalno nešto ošteti. Ali bez brige, vama slobodno mogu prenoćiti gosti", rekla je gospođa.

Trešnjevka, kuća 89 kvadrata, 900 eura plus režije

Radi se o kući koja je malo uvučena od ulice, pa ne dolazi puno svjetla od javne rasvjete. Vrt oko kuće jako je zapušten te su pred ulaznim vratima zabarikadirane stepenice koje vode u podrum. Prednost je što je kuća jako blizu tramvajske stanice i do centra se može doći za nekih 15 minuta. U kući se nalaze dnevni boravak, kuhinja, kupaonica i odvojeni toalet te spavaća soba u prizemlju. Stepenice vode u potkrovlje, gdje je prostor uređen kao dnevni boravak, ali tu je i krevet za jednu osobu. Stepenice nemaju rukohvat, ali stanodavka uvjerava da ona i trči po njima.

U potkrovlju su vrata, ispred kojih je postavljen stolac. Kad smo pitali o čemu se radi, stanodavka je odgovorila da vode do balkona koji nema ogradu, pa da je sigurnije da na njega ne ulazimo. Kaže da je pristup tom balkonu i podrumu zabranjen. Očekuje ugovor na godinu dana, polog te potpisivanje ugovora s firmom njenog sina. Kažemo da imamo macu, na što kaže da je dobrodošla.

Centar, 37 kvadrata, 600 eura (uključene režije)

Prednost ovog stana je što je u užem centru, u blizini Kamenitih vrata. Stan se nalazi u zgradi koja ima zajedničko dvorište, na istoj etaži je i stan vlasnice. "To je u stvari jedan stan koji je gospođa razdijelila na dva. Jako je ljubazna, s njom nećete imati problema", objašnjava nam prodajni agent. 

Stan ima boravak/kuhinju, kupaonu s tušem, odvojeni wc i spavaću sobu. Sve se čini tijesno. U stanu se čak nalazi i klavir koji je stisnut u spavaćoj sobi. Dobili smo dojam da je stan dosta mračan jer je jedini prozor u spavaćoj sobi. Stan je također dostupan samo uz potpisivanje ugovora na godinu dana i plaćanje pologa i agencijske provizije. Agent s kojim smo pričali rekao je da bi njemu bilo draže da proviziju plaća stanodavac, ali da je to odluka direktora, i da većina agencija taj trošak ostavi stanoprimcu.