Trojica pritvorenih branitelja štrajkom glađu pokušavaju ubrzati sudski proces

TROJICA pritvorenih pakračkih branitelja, Tomica Poletto, Željko Tutić i Antun Ivezić, već četvrti dan u zatvoru u Požegi štrajkaju glađu ne bi li na taj način skrenuli pažnju pravosudnih tijela na svoj slučaj i natjerali Županijski sud u Požegi da konačno odredi datum početka ponovljenog suđenja.

Poletto, Tutić i Ivezić su, kako danas prenosi Slobodna Dalmacija, u ožujku 2009. godine nepravomoćno osuđeni zbog ratnog zločina nad srpskim civilima iz 1991. godine na pakračko-lipičkom području. No Vrhovni sud je ukinuo presudu Županijskog suda u Požegi i naložio novo suđenje, koje još nije zakazano jer, kako se tvrdi, požeški sud ima premalo sudaca u Kaznenom odjelu.

Glasnogovornica Županijskog suda u Požegi Đurđa Trgovčić objasnila je da se za novo suđenje ne može oformiti sudsko vijeće u starom sastavu, jer je jedan sudac otišao u mirovinu, te je od Vrhovnog suda zatraženo mišljenje može li se kao novi član sudskog vijeća imenovati jedan od sudaca iz građanskoga odjela ili pak da suđenje preuzme drugi nadležni sud, a odgovor još nije stigao. No Trgovčić kaže da se odluka Vrhovnoga suda ipak očekuje vrlo skoro.

Pritvoreni branitelji su poslali i pismo u kojem traže objašnjenje razloga zbog kojih već više od godinu dana u pritvoru čekaju početak novog suđenja, ali i zbog čega je odluka Vrhovnog suda o ukidanju prvostupanjske presude, koja je donesena u ožujku prošle godine, njima uručena tek u svibnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.