Trump ima bizarno objašnjenje za izdaju Kurda: Nisu nam pomogli u Normandiji

Foto: EPA

TURSKA vojska je jučer krenula s najavljenom invazijom na dio Sirije pod kontrolom Kurda.

Nakon napada iz zraka i s kopna, turske snage su uz pratnju sirijskih pobunjenika pod njihovim zapovjedništvom ušle na sjeveroistok Sirije. Najmanje 15 ljudi, među kojima osmero civila, već je ubijeno, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Ovo se vjerojatno ne bi dogodilo da američki predsjednik Donald Trump nije popustio turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu i naredio povlačenje američkih specijalnih snaga s područja uz granicu s Turskom, predviđenog za takozvanu "sigurnu zonu" koju Turska misli zauzeti.

Trump je, u suštini, naredio američkim snagama u Siriji da ne brane svoje kurdske saveznike od napada drugih američkih saveznika, NATO članice Turske. 

Kasnije je svoju odluku o napuštanju Kurda pokušao opravdati, pozivajući se na svoje obećanje da će povući vojsku s Bliskog istoka i relativizirajući ulogu kurdskih boraca kao američkih saveznika.

>> Porazili su Islamsku državu, sad im prijeti masakr

"Potrošili smo ogromne količine novca pomažući Kurdima"

"Kurdi su se borili uz nas, ali su plaćeni golemim količinama novca i oružja za to. Oni se bore protiv Turaka desetljećima. Odgađao sam ovaj sukob gotovo 3 godine, ali vrijeme je da iziđemo iz ovih smiješnih beskrajnih ratova, od kojih su mnogi plemenski, i dovedemo svoje vojnike kući", napisao je Trump na Twitteru, sugerirajući da Amerika ne duguje Kurdima ništa jer su, po njegovom shvaćanju, za to već "kompenzirani".

Također je zaprijetio Turskoj da će "potpuno uništit i izbrisatii" njihovu ekonomiju ako u napadu na Kurde, po njegovoj procjeni, "odu predaleko".

"Jutros je Turska, članica NATO-a, napala Siriju. SAD ne podupire taj napad i jasno je rekao Turskoj da je ta operacija loša zamisao", rekao je u kratkom priopćenju.

No onda je još jednom branio svoju odluku, protiv koje su se pobunili i oporbeni demokrati i njegovi republikanci, na njemu svojstven način. 

"Potrošili smo ogromne količine novca pomažući Kurdima. Oni se bore za svoju zemlju. Kad kažete da se bore uz SAD, da. Ali oni se bore za svoju zemlju", rekao je na pitanje novinara. 

"Nisu nam pomogli u Drugom svjetskom ratu"

Onda je uslijedio zaista bizaran dio. "Nisu nam pomogli u Drugom svjetskom ratu. Nisu nam pomogli u Normandiji, na primjer", rekao je Trump.

Na pitanje kako će ovo napuštanje saveznika utjecati na druge američke saveznike, Trump je odgovorio: "Savezi su vrlo laki. Ali naši savezi nas iskorištavaju."

No Sirijske demokratske snage, paravojska u kojoj većinu čine kurdski borci, a manjinu arapski, bile su ključne za poraz Islamske države u Siriji. Iako je manji dio takozvanog kalifata, uključujući drevnu Palmiru, oslobodio sirijski režim uz podršku Rusije i Irana, a još jedan manji dio sirijski pobunjenici uz pomoć Turske, najveći dio, uključujući "prijestolnicu" Raku, oslobodio je SDF. Pri tome je imao zračnu, logističku i svaku drugu podršku koalicije predvođene SAD-om, ali Kurdi i njihovi arapski suborci bili su ti koji su se borili i ginuli na tlu. 

U borbi protiv džihadista ISIS-a, ali i protiv Turske i njenih sirijskih saveznika, SDF je već izgubio najmanje 11 tisuća boraca, uključujući 71 stranog dobrovoljca. Dobrovoljci iz SAD-a, Velike Britanije, Turske, Francuske, Španjolske, Njemačke, Australije i drugih zemalja otišli su boriti se protiv islamističkog terora, a za decentraliziranu demokraciju, sekularizam, feminizam i samoupravni socijalizam s anarhističkim nagnućima koje vlasti u Rožavi, što je kurdsko ime za dio Sirije u kojem su Kurdi većina, predstavljaju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.