Trump se danas obraća svjetskoj eliti u Davosu. Hoće li doživjeti trijumf ili debakl?

Foto: FAH
 
GOVOR koji će predsjednik SAD-a Donald Trump održati danas na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu najatraktivniji je događaj na ovogodišnjem okupljanju globalne elite.
 
A dok je ove godine Trump u središtu pozornosti, prošle je godine bilo upravo suprotno -  konferencija je bila obilježena njegovim izostankom i, u nešto apstraktnijem smislu, povlačenjem SAD-a sa svjetske pozornice u skladu s Trumpovim načelom “Amerika prvo”. Kako piše Washington Post, tada su drugi državnici, poput kineskog predsjednika Xi Jinpinga, istupili kako bi popunili prazno mjesto koje je Trumpova Amerika ostavila.
 
Naime, Trump je i dobio izbore na valu nezadovoljstva globalizacijom i zadnje što bi koristilo njegovom imidžu neprijatelja globalističke elite bilo bi odlazak u Davos. Štoviše, njegov bivši voditelj predizborne kampanje i glavni strateg u Bijeloj kući, Stephen Bannon, opisao je Trumpove ideološke neprijatelje kao  “stranku Davosa”. Davos je, kako piše Ishan Tharoor za Washington Post, bio utjelovljenje svega protiv čega se populist Trump bori.
 
Trump dolazi u Davos "prodati" svoju "Amerika prvo" politiku 
 
Unatoč tome, Trump ipak dolazi u Davos, i to kao prvi američki predsjednik u 18 godina. S obzirom na Trumpovu protekcionističku i nacionalističku “Amerika prvo” politiku, mogla bi se očekivati prilično napeta atmosfera između njega i kozmopolita na Davosu. Neki od sudionika već su najavili da će napustiti dvoranu kad Trump bude držao govor, zgroženi njegovim korištenjem izraza “vukojebine” za afričke zemlje iz kojih ljudi doseljavaju u SAD. To je, čini se, bila samo kap koja je prelila čašu, nakon zabrane ulaska iz 6 većinski muslimanskih zemalja koju su brojni politički i poslovni lideri već otvoreno kritizirali. 
 
Trump će, pak, onima koji ga budu slušali, pokušati prodati uspjeh svoje ekonomske - prvenstveno svoje rezanje poreza u vrijednosti od čak 1.5 bilijuna dolara - kao i svoje imigrantske i vanjske politike. Kako je sam napisao na Twitteru prije odlaska za Švicarsku, "naša zemlja konačno opet POBJEĐUJE!" U isto vrijeme pokušat će ih uvjeriti da je Amerika i dalje otvorena za trgovinu i ulaganje. “Ovo je ‘Amerika prvo’ agenda. Ali 'Amerika prvo' (svejedno) znači surađivati s ostatkom svijeta. Ona samo znači da predsjednik Trump pazi na američke interese i američke radnike isto kako očekuje da drugi lideri paze na svoje”, objasnio je njegov ministar financija Steve Mnuchin. 
 
 
S druge strane, ministar trgovine Wilbur Ross uputio je dosta konfliktniju poruku kad su ga novinari upitali o mogućnosti trgovinskog rata s Kinom, koju je Trump najavljivao u kampanji: “Trgovinski ratovi vode se svaki dan. Trgovinski rat aktivan je već neko vrijeme. Razlika je u tome što američke trupe sada dolaze na bedeme.” Trumpovu politiku neizravno su već kritizirali lideri na Davosu. Indijski premijer Narendra Modi upozorio je da “umjesto globalizacije rastu snage protekcionizma”, kao i na opasnost od klimatskih promjena - koje Trumpu očito nisu prioritet, ako uopće vjeruje da su stvarne. 
 
Ako Davos prođe loše, svjetski bi lideri mogli dići ruke od Trumpa 
 
Njemačka kancelarka Angela Merkel također je istakla kako protekcionizam, “otrovni” desničarski populizam i zatvaranje od svijeta nisu odgovor. Francuski premijer Emmanuel Macron pridružio se tom zboru, naglašavajući važnost “globalne strukture temeljene na multilateralizmu, što je jedini način da dugoročno zaštitimo naša zajednička dobra i narode”. Sve je to u suprotnosti s Trumpovim svjetonazorom. 
 
Međutim, kako piše Gideon Rachman za Financial Times, Davos je već opušteniji u vezi Trumpa nego što je bio prije 12 mjeseci, baš zato što on nije uspio realizirati neka od svojih kontroverznijih obećanja, poput nametanja agresivnih carina na kineske proizvode. Uostalom, kooptiranje “teških” političkih ličnosti nešto je po čemu je Davos poznat, a dugogodišnji predsjednik WEF-a Klaus Schwab je ekspert u ekstravagantnom dodvoravanju na koje Trump uvijek dobro reagira, dodaje Rachman.
 
Sam Trumpov jučerašnji dolazak u Davos pokazao je da je došlo do određenog zatopljenja na relaciji Trump - "stranka Davosa". Ipak, najvažnije će biti održati barem privid međusobnog uvažavanja i respektabilnosti. Ne uspije li Trump u tome, upozorava dugogodišnji republikanski operativac Ed Rogers za Washington Post, veliki dio svjetskih lidera jednostavno će dići ruke od predsjednika Trumpa.