Trumpova savjetnica Conway trebala bi dobiti otkaz zbog političkih komentara

Foto: EPA

REGULATORNA agencija američke vlade je preporučila da Kellyanne Conway, savjetnicu predsjednika Donalda Trumpa, treba otpustiti zbog opetovanog kršenja zakona jer je davala političke komentare za vrijeme obnašanja dužnosti u Bijeloj kući, što nije dopušteno.

Bijela kuća odmah je odbacila preporuke Ureda posebnog vijeća (OSC).

Izjava OSC-a citirala je komentare Conway u televizijskim intervjuima i na društvenim mrežama kao primjere kršenja odredbe "Hatch Act" iz 1939., koja zabranjuje zaposlenicima izvršne vlasti da se upuštaju u određene političke aktivnosti. Zakon se ne odnosi na predsjednika, potpredsjednika i neke više dužnosnike.

OSC se referirao na omalovažavajuće komentare koje je Conway iznosila o predsjedničkim kandidatima demokrata.

"S obzirom na to da je gospođa Conway u više navrata vrijeđala te ignorirala zakon, OSC preporučuje da ju se otpusti s federalne dužnosti", stoji u izjavi.

Conway (52) je bila voditeljica Trumpove kampanje 2016. te je prva žena koja je bila na čelu pobjedničke predsjedničke kampanje. Ona je jedna od lojalnijih i žestokih branitelja američkog predsjednika. Trenutno predvodi napore Bijele kuće u smanjivanju smrti uzrokovanih korištenjem opioida, a Trump će ju teško otpustiti u trenutku kada se priprema za kampanje reizbora.

Steven Groves, zamjenik tajnice za medije Bijele kuće, rekao je kako OSC krši ustavno pravo Conway na slobodu govora. 

Conway je proteklog mjeseca u razgovorima s novinarima u Bijeloj kući kritizirala bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, jednog od vodećih demokrata koji namjerava smijeniti Trumpa 2020. U nedavnom televizijskom razgovoru napala je dugog Trumpovog izazivača, senatora Bernija Sandersa te je izrugivala člana Predstavničkog doma Setha Moultona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.