Trumpovom šefu kampanje prijeti zatvor zbog suradnje s tajanstvenom Habsburškom grupom

Foto: EPA

URED specijalnog tužitelja Roberta Muellera optužio je voditelja predizborne kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa da je pokušao utjecati na svjedoke kako bi lažno svjedočili u njegovu korist na sudu. Mueller sada od suca traži da pošalje Manaforta u zatvor do početka suđenja.

Prema zahtjevu koji je Mueller poslao sudu, jedan svjedok je rekao istražiteljima kako je Manafort od njega tražio da počini krivokletstvo u vezi s lobiranjem koje je za njega odradio u SAD-u. 

>> Bloomberg: Bivši Trumpov voditelj kampanje je tajno plaćao milijune za prorusku kampanju

Manafort je trenutno u kućnom pritvoru, s GPS narukvicom koja prati njegovo kretanje, uz jamčevinu od 10 milijuna dolara. Suđenje mu je zakazano za kraj srpnja u Virginiji, a drugo suđenje u Okrugu Columbia zakazano mu je za rujan. Optužen je za zatajivanje svog lobističkog rada za stranu vladu u SAD-u te za  bankovnu prevaru i drugi financijski kriminal, a izjasnio se da nije kriv.

Manafort tražio od svjedoka da lažu o lobiranju za bivšeg ukrajinskog predsjednika

Međutim, i sam utjecaj na svjedoke je kazneno djelo koje bi se Trumpovom voditelju sada moglo dodati u optužnicu. Usto, Muellerov tim i dalje istražuje mogućnost da je Manafort koordinirao Trumpovu predizbornu kampanju s Rusijom prošle godine. 

Prema Muellerovom dopisu, Manafort je u veljači "opetovano kontaktirao" s dvoje anonimnih osoba koje bi mogle biti pozvani kao svjedoci protiv njega, vezano za lobiranje Manafortove tvrtke za svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, inače saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Manafort i još jedna osoba su od njih navodno prvo tražili da lažu kako se lobiranje za ukrajinske vlasti vršilo samo u Europi, ne i u SAD-u, iako je ova tvrtka lobirala u američkom Kongresu.

"Habsburška grupa" sudjelovala u lobiranju

Manafort je zatim tražio od njih i da utječu na istaknutu grupu europskih političara koja je surađivala s njima u lobiranju, poznatu kao Habsburška grupa. Naime, dvoje potencijalnih svjedoka surađivalo je s Manafortom u organiziranju kontakata između Habsburške grupe i američkih senatora, sastanaka s američkim kongresnicima, kao i pri objavljivanju članka za američki list The Hill u kojem su se ovi europski političari predstavljali kao neovisni komentatori, a zapravo su lobirali za Janukovičeve interese. 

Iako nijedan pripadnik Habsburške grupe nije imenovan u toj optužnici, Bloomberg je prije nekoliko mjeseci izvijestio kako ostali dokumenti pokazuju da je riječ o bivšem talijanskom premijeru Romanu Prodiju, bivšem austrijskom kancelaru Alfredu Gusenbaueru te bivšem poljskom predsjedniku Aleksanderu Kwasniewskom.

Njih trojica pak poriču kako su primili sredstva od Manaforta. Prodi i Gusenbauer ističu da su se zalagali za bolje odnose između Ukrajine i Europske unije prije nego što su 2014. izbili prosvjedi u Ukrajini i prerasli u oružani sukob.

Međutim, prema optužnici specijalnog tužitelja Muellera, Manafort je tajno isplatio više od 2 milijuna eura ovim europskim političarima kako bi lobirali za Janukoviča.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.