Tužitelji: Putin odobrio slanje projektila kojim je srušen putnički avion 2014.

Foto: EPA

MEĐUNARODNI tim tužitelja i istražitelja objavio je da "postoje snažne indikacije" da je ruski predsjednik Vladimir Putin osobno potpisao odluku o slanju ruskog raketnog sustava kojim je nad istočnom Ukrajinom 2014. srušen putnički avion Malaysia Airlinesa koji je letio pod oznakom MH17.

Ubijeno gotovo 300 putnika i članova posade

Podsjetimo, putnički avion koji je letio od Amsterdama prema Kuala Lumpuru srušen je 2014. godine raketnim sustavom BUK-TELAR, objavili su tužitelji. No napominju da dokazi nisu dovoljni da bi doveli do podizanja optužnice. Boeing 777 srušen je 17. srpnja 2014. godine raketom nad istočnom Ukrajinom, pri čemu je ubijeno 298 putnika i članova posade.

"Istraga je dosegnula svoj limit. Otkrića nisu dostatna za procesuiranje novih osumnjičenika", kazala je na novinskoj konferenciji u Den Haagu tužiteljica Digna van Boetzelaer. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da će Nizozemska nastaviti smatrati Rusiju odgovornom za obaranje putničkog zrakoplova na letu MH17 iznad istočne Ukrajine.

Izrazio je "gorko razočaranje" što je međunarodna istraga o rušenju MH17 završila bez daljnjeg kaznenog progona zbog nedostatka dokaza. "Nastavit ćemo pozivati Rusku Federaciju na odgovornost za njezinu ulogu u ovoj tragediji", rekao je Rutte u priopćenju.

Za rušenje osuđena tri vojnika

U studenom je nizozemski sud osudio dvoje bivših ruskih obavještajaca i vođu proruskih separatista na istoku Ukrajine za ubojstvo jer su sudjelovali u nabavi ruskog raketnog sustava BUK koji je korišten za obaranje zrakoplova. Trojica muškaraca, kojima se sudilo u odsutnosti, i dalje su na slobodi.

Za rušenje su osuđena tri vojnika iz redova vojske proruskih separatista. Za kazneno djelo "ilegalnog rušenja aviona" osuđeni su dva Rusa, Igor Girkin i Sergej Dubinski, te jedan Ukrajinac, Leonin Karčenko.

"Putin se ne može procesuirati"

Tužitelji su danas rekli da ne mogu identificirati konkretne vojnike odgovorne za ispaljivanje projektila kojima je oboren zrakoplov. Navode i snimku telefonskog razgovora između ruskih dužnosnika 2014. kao dokaz da je Putinovo odobrenje bilo nužno prije pozitivnog odgovora na zahtjev ukrajinskih separatista za proturaketnim sustavom.

Piet Ploeg, čelnik zaklade koja zastupa žrtve, rekao je da je razočaran što je istraga završila, ali mu je drago što su tužitelji iznijeli svoje dokaze o Putinovoj umiješanosti. "Ne možemo puno učiniti s tim, Putin se ne može procesuirati", rekao je.

"Htjeli smo znati tko je u konačnici odgovoran, a to je jasno", dodao je. Ploegov brat, bratova supruga i nećak poginuli su na letu MH17.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.